Werkgevers doen er goed aan in te spelen op mobiliteitstrends

De kans is groot dat de komende 10 jaar onze mobiliteit ingrijpend verandert. Files en vervuilende auto’s maken plaats voor een combinatie van car sharing, openbaar vervoer, fietsen en … wandelen. Een slimme werkgever kan dus hieruit zijn voordeel halen door in te spelen op deze mobiliteitstrends.

Is het gedaan met Koning auto?

En zo ja, wat komt er in de plaats? We vroegen het aan Herman Konings, een van de bekendste trendwatchers in ons land.

Mobiliteit is niet hetzelfde als automobiliteit”, geeft hij meteen een antwoord op onze prangende vraag. “Of het is dat althans niet meer. De Generaties Y – de eind twintigers en dertigers – en Z – jongeren tussen 15 en 25 – hebben veel minder belangstelling voor de auto. Konings haalt cijfers van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit aan om zijn punt te bewijzen: Tussen 1995 en 2015 is het aantal uitgereikte rijbewijzen gedaald met 22%. Die cijfers zijn trouwens conform met wat we in de rest van Europa zien. In Duitsland was volgens het demografisch instituut in 2000 44% van de mannen tussen 18 en 44 geïnteresseerd in auto’s. In 2017 was dat nog 29%. De enige uitzondering op deze dalende trend is Nederland, waar formule 1-rijder Max Verstappen voor een autohysterie zorgt.
Alles over de ecocheque in één gids

Jongeren willen geen bedrijfswagen meer

Voor de tanende interesse in wagens zijn er natuurlijk een aantal redenen. Zo krijgen jongeren tijdens hun schooljaren heel wat les over maatschappelijke problemen waaronder mobiliteit: auto’s zijn verantwoordelijk voor files, vervuiling, … Daarnaast voelen ze zich meer dan eerder generaties aangetrokken tot de stad en daar is geen plaats voor of geen nood aan een wagen.

Herman Konings voegt toe: “Ook wanneer ze kinderen krijgen en wat groter gaan wonen, blijven ze het liefst in of dicht bij de stad. Ruimte voor een eigen auto is er dan niet, maar car sharing lost hun mobiliteitsprobleem meteen op.” In de Europese Unie waren er in 2011 700.000 gebruikers van een car sharing dienst”, gaat hij verder. “In 2018 waren er dan 12 miljoen en de verwachting is dat het er dit jaar 15 miljoen zullen zijn. 80 tot 85% van de gebruikers is jonger dan 40.

Fietsen, e-bikes en e-steps

Herman Konings tempert echter het enthousiasme. “De wagen zal blijven bestaan”, zo zegt hij. “Hij biedt immers een aantal niet te versmaden voordelen. Je hoeft niet te wachten, en hij bezorgt je comfort en veiligheid. In mijn ogen wordt het echter een vervoersmiddel dat moeten passen in ‘interface design’. Mensen willen verschillende vervoersmiddelen naadloos naast elkaar kunnen gebruiken: met de wagen tot het station of de rand van de stad en daar overstappen op het openbaar vervoer of een e-step

Vergeet ook het toenemend aantal fietsostrades niet.”, raakt Konings een ander punt aan. “Met een e-bike of een fiets ben je zo de stad in. E-bikes, speed pedelecs en e-steps passen helemaal in die kijk op de mobiliteit van de toekomst. Al zitten we nu in de fase dat ze ergernis opwekken”, weet de trendwatcher. “Je ziet ze op de hoek van elke straat staan, wat voor visuele vervuiling zorgt. Je moet ze voortdurend ontwijken en doordat ze snel gaan en je geen rijbewijs nodig hebt om ze te besturen, zijn ze behoorlijk gevaarlijk. In Antwerpen komen elke dag gemiddeld zo’n 5 à 6 mensen de spoeddienst binnen met polsbreuken en andere letsels door een ongeval met een e-step… Ik voorspel dat dat de politiek dit soort transportmiddelen in 2020 zal reglementeren.

Trein in de lift

Tot slot past volgens Herman Konings ook de trein helemaal in de mobiliteit van de toekomst, zeker als het wat langere afstanden aangaat. “Sinds kort is er een nachttrein tussen Brussel en Wenen, voortaan kan je tussen Amsterdam en Londen sporen zonder tussenstop”, somt hij enkele nieuwigheden op. “Mensen realiseren zich dat het niet nodig is om voor een traject van een paar honderd kilometer het vliegtuig te nemen en kiezen steeds vaker voor de trein.

Mobiliteit in 2020

Als we hem vragen welke trends hij voor 2020 ziet, is het antwoord van Herman Konings verrassend. “Wandelen zal in ere hersteld worden”, zo voorspelt hij. “Het past helemaal in de huidige gezondheidstrend, het zorgt voor je dagelijkse beweging én het heeft een therapeutische werking, zelfs in de stad. Wandelen past helemaal in het interface design waar de hedendaagse mens naar op zoek is.

We voegen daar zelf nog graag een evolutie aan toe, namelijk het toenemend aantal (elektrische) bedrijfsfietsen dat leasingmaatschappijen als Alphabet noteren. België is hier naar verluidt een voorloper in. We kunnen er zelfs van uitgaan dat het ook in de andere bovenstaande die voorlopersrol op zich zal nemen. Ons land is door zijn verstedelijking en bijhorende fileproblemen bij uitstek gebaat bij alternatieve vervoersmiddelen. We schreven het eerder al: werkgevers doen er goed aan hierop in te spelen willen ze het talent van morgen overtuigen voor hen te werken… Door alternatieve vervoersoplossingen voor te stellen, door collectief vervoer aan te bieden (zoals Colruyt Group als doet met zijn ‘Office on Wheels’-bus) of door in de verloning net op andere elementen in te spelen. Denken we maar aan ecocheques. Die laatste zijn trouwens ideaal voor de aanschaf van een fiets, e-bike of e-step...  
Alles over de ecocheque in één gids