Maaltijdcheques combineren met bedrijfsrestaurant en/of dagvergoeding? Dat kan!

Maaltijdcheques zijn een populair middel om het nettoloon van je werknemers te verhogen – zonder hoge kosten als werkgever. Maar wat als je medewerkers al terecht kunnen in een bedrijfsrestaurant? Of als je hen ook een forfaitaire dagvergoeding toekent?

Wel, ook dan kan je gerust kiezen voor maaltijdcheques. In dit artikel loodsen we je door de kleine lettertjes en voorwaarden van die combinaties.

➤ Maaltijdcheques en bedrijfsrestaurant: combineren kan!

Je kan maaltijdcheques toekennen aan je medewerkers, zij kunnen die maaltijdcheques ook gebruiken om aankopen te doen in je bedrijfsrestaurant. In dat geval moet je met enkele zaken rekening houden:

  • De prijs van een maaltijd in het bedrijfsrestaurant mag niet lager zijn dan de werkgeverstussenkomst in de maaltijdcheques. Zo heeft je medewerker geen dubbel voordeel.
  • Worden maaltijden aangeboden aan ten minste de eigenlijke kostprijs van die maaltijd? Dan kan je medewerker ervoor kiezen om de maaltijd te betalen met maaltijdcheques.
  • Bied je maaltijden goedkoper aan dan hun productieprijs? Dan moeten medewerkers verplicht één volledige maaltijdcheque betalen per maaltijd.

Let op: het gaat om normale maaltijden (voorgerecht, soep, hoofdgerecht en dessert), niet om snacks en tussendoortjes.

➤  Combinatie maaltijdcheques en dagvergoeding: de regels

De dagvergoeding bedraagt maximum 18,47 euro per dag. Wist je trouwens dat je een forfaitaire dagvergoeding gerust kan combineren met de toekenning van maaltijdcheques?

Let wel op: combineer je beide voordelen, dan moet de werkgeversbijdrage in de maaltijdcheques in mindering gebracht worden bij de toekenning van de forfaitaire dagvergoeding. Volg even mee in onderstaand voorbeeld:

  • Een medewerker of bestuurder ontvangt een forfaitaire dagvergoeding van 17,06 euro.
  • Daarnaast ontvangt hij of zij ook maaltijdcheques van 8 euro per dag – met een werkgeversbijdrage van 6,91 euro.
  • De werkgeversbijdrage wordt in mindering gebracht bij de forfaitaire dagvergoeding. Zo bedraagt die nog 10,15 euro (17,06 – 6,91).

Heb je nog vragen? Neem gerust contact op met ons via het contactformulier.