Champignons, een natuurlijk ingrediënt voor duurzamere voeding

Duurzame voeding is heel divers, milieuvriendelijk en vaak plantaardig. En dus gezonder voor onszelf én de planeet. Daarom is duurzaam eten meer dan een culinaire trend: een individuele en collectieve uitdaging en een uitnodiging om ons voedselaanbod te verrijken. In de voedseltransitie spelen champignons een belangrijke rol. Door hun nootachtige smaak, gastronomische veelzijdigheid, lage milieu-impact en hoge voedingswaarde mogen ze niet ontbreken in een duurzaam voedingspatroon.
De beste keuze voor onze gezondheid
Ons lichaam kan niet zonder eiwitten, maar die moeten we niet noodzakelijk uit dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees, eieren of vis halen om in onze dagelijkse behoeften te voorzien. Plantaardige eiwitrijke voeding is een volwaardig alternatief of een belangrijke aanvullende eiwitbron, met bovendien talrijke voordelen voor onze gezondheid (minder verzadigde vetstoffen, betere spijsvertering, extra bron van vitamine B, bescherming van hart en bloedvaten). En de planeet vaart er wel bij! Dierlijke en plantaardige voeding hoeven elkaar niet uit te sluiten, maar één zaak staat vast: de vleesproductie heeft een zware milieu-impact. Denk aan het hoge waterverbruik, ontbossing, vernietiging van de biodiversiteit, enz. Volgens het WWF1 zou een plantaardig dieet de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen met zeker 30% verminderen, 40% van de landbouwgrond vrijmaken en het aantal vroegtijdige sterfgevallen met 20% doen dalen.
Champignons, echte umami-smaakbommen
Champignons zijn verbazende levende organismen die aan veel eisen voldoen. Om te beginnen zijn ze rijk aan vitaminen en sporenelementen en bevatten weinig calorieën. De textuur is heerlijk gevarieerd: mals bij de portobello – waardoor die vlot biefstuk kan vervangen –,vast bij het eekhoorntjesbrood, met een stevige beet bij de shiitake en knapperig bij de enoki. Maar champignons eet je toch vooral voor de smaak, soms nootachtig, aards of peperig, dan weer vol, fruitig of subtiel. Zowel oesterzwammen als morilles – en we willen de cantharellen en veel andere soorten niet over het hoofd zien – hebben een geheim wapen: hun natuurlijke umami-smaak, die elk gerecht subliem maakt. En tot slot scoor je met champignons ook altijd goed op milieugebied: ze zijn perfect verticaal te telen, groeien op landbouwafval, hebben een lage koolstofvoetafdruk en vragen weinig water. Het mycelium waaruit de champignons groeien is makkelijk en snel te telen en biedt een uitstekend productierendement.
1 Rapport Bending the Curve: The Restorative Power of Planet-Based Dietsvan het WWF.