➤ Verantwoorde consumptie is de toekomst
Het milieu is ongetwijfeld een van de belangrijkste uitdagingen voor onze samenleving. Trends die al aanwezig waren, zoals verschuivingen in ons consumptiepatroon, zijn door de coronacrisis alleen maar sterker geworden. We hechten bijvoorbeeld meer belang dan vroeger aan een gezonde en evenwichtige voeding. Meer dan ooit willen consumenten weten waar hun voedsel vandaan komt, terwijl ‘feel good’ voedingswaren aan populariteit winnen. Door te kiezen voor duurzame en ethische producten proberen consumenten hun impact op het milieu te verkleinen. De voedingshandel houdt maar beter rekening met deze nieuwe realiteit.
➤ Je aanbod afstemmen op de nieuwe duurzaamheidstrends
Inspelen op de nieuwe verwachtingen van de consumenten betekent in de eerste plaats lokale en plantaardige producten aanbieden. Steeds meer mensen geven immers de voorkeur aan alternatieve vegetarische en veganproducten, uit ethische overwegingen of omdat ze bezorgd zijn om het milieu of hun gezondheid. De markt voor dergelijke producten zou tegen 2030 zelfs 36,3 miljard dollar bedragen. Een andere mogelijkheid is in je zaak (gedeeltelijk) overschakelen op bulkverkoop. Je klanten willen op die manier voedselverspilling tegengaan. Als je hen dan bovendien aanspoort om zelf potjes en dozen mee te brengen, beperk je ook de verpakkingen!
➤ Eenvoudige ingrepen maken je winkel duurzaam
Duurzamere, lokale en plantaardige producten aan je klanten aanbieden is een belangrijke eerste stap. Je kunt bovendien heel wat doen om je afval én je energieverbruik te verminderen:
- Zet je milieuvriendelijke producten met hun labels in de kijker
- Vervang wegwerpverpakkingen door herbruikbare
- Schakel over op milieuvriendelijk vervoer om waren bij je klanten te leveren
- Vergroen de aankleding van je verkooppunt (decoratie, planten, bloemen, enz.)
- Isoleer je zaak (lager energieverbruik) en voer andere ecologische ingrepen uit
- Gebruik zo weinig mogelijk papier om te communiceren met klanten en prospects
- Zorg dat je op de hoogte bent van recyclageregels en -methodes
- Meet hoeveel afval je produceert en communiceer over verbeteringen
Ontdek andere tips voor een ‘zero afval’ handelszaak
Het zijn eenvoudige, maar belangrijke ingrepen, die niet alleen je kosten verlagen, maar je ook positioneren als iemand die innoveert voor een duurzamere wereld. Zo krijg je meer naamsbekendheid bij de consumenten en trek je de beste medewerkers aan.
➤ Toon de weg naar een milieuvriendelijker leven!
Een gezondere, evenwichtigere en milieuvriendelijkere voeding is sinds enkele jaren het paradepaardje van de grote ketens en de voedingsmiddelensector. Wat belet je om dezelfde weg op te gaan? Met een imago dat aanstuurt op een duurzamere levensstijl zet je meer consumenten aan om eveneens deze trend te omarmen. Maak bijvoorbeeld gebruik van de sociale media om goede praktijken inzake consumtie, mobiliteit of de circulaire economie te promoten.
➤ Meer weten … en meten
Meer info over de voedingssector en duurzame ontwikkeling:
https://www.fevia.be/nl
Talrijke tips voor een ‘zero afval’ handelszaak:
https://www.zerowastefrance.org/en/project/my-zero-waste-merchant/
Verwijs je klanten op de sociale media naar deze module om hun ecologische voetafdruk te berekenen:
https://www.wwf.ch/fr/vie-durable/calculateur-d-empreinte-ecologique