Banner dirigeant et indépendant

De 10 populairste extralegale voordelen

27 januari 2020

Extralegale voordelen worden door de toekomstige medewerkers van je bedrijf vaak op prijs gesteld bij de samenstelling van hun loonpakket. Op enkele van deze voordelen doe je misschien al een beroep. Toch is het een goed idee om eens na te gaan of er nog andere opties zijn. Onze top 10 van extralegale voordelen helpt je alvast vooruit.

Als werkgever stel je jezelf best even de vraag wat extralegale voordelen zijn en waarom je ervoor zou kiezen.

1. Maaltijdcheque van Pluxee

De maaltijdcheque van Pluxee is het favoriete extralegale voordeel van de Belgen. 73% van de werkende Belgen ontvangen een maaltijdcheque per gepresteerde dag. Maaltijdcheques zijn tegenwoordig breed inzetbaar. Niet enkel in winkels, maar ook op restaurant kunnen je medewerkers er gebruik van maken. Heel handig wanneer ze tijdens hun pauze buiten het kantoor willen lunchen.

 Download the gids

2. Hospitalisatieverzekering

Een hospitalisatieverzekering als extralegaal voordeel is absoluut geen overbodige luxe. Zo weten je medewerkers dat ze zich minder zorgen hoeven te maken over de kosten bij een eventuele ziekenhuisopname. Meer dan de helft (58%) van de Belgische werknemers geniet van een hospitalisatieverzekering. In de bedrijven met minder dan 10 medewerkers loopt dit terug tot 24%, terwijl bij bedrijven met meer dan 500 medewerkers niet minder dan 73% van de medewerkers zijn verzekerd.

3. Groepsverzekering

De groepsverzekering is een manier om het wettelijk pensioen van je medewerkers aan te vullen tijdens de jaren van professionele activiteit. Bijna de helft van de Belgische werknemers maakt reeds gebruik van dit extralegale voordeel.

4. Ecocheques

Ecocheques vormen een extralegaal voordeel dat tegenwoordig erg in trek is. De aankoop van duurzame producten en diensten met deze cheques draagt dan ook bij tot een groenere wereld. Van een elektrische fiets tot natuurlijke terras tegels en zonnepanelen. Het aanbod is enorm uitgebreid. Ondertussen ontvangt ongeveer 45% van de Belgische werknemers ecocheques van hun werkgever.
 Download the gids

 

5. GSM + abonnement

In de afgelopen jaren is het aantal medewerkers dat een GSM en abonnement ontvangt geleidelijk toegenomen. Bijna 40% van de werknemers profiteert van dit extralegale voordeel dat door het bedrijf wordt aangeboden.

6. Laptop

Vandaag de dag heeft ongeveer 38% van de werknemers een eigen laptop ter beschikking. Medewerkers kunnen hun laptop zowel op het werk gebruiken als wanneer ze thuiswerken.

7. Terugbetaling trajecten

Wanneer werknemers een lange afstand naar hun werk met de wagen moeten overbruggen, is het mogelijk om een deel daarvan terug te betalen. Bij 37% van de werknemers krijgt zijn traject terugbetaald. En dit extralegale voordeel geldt niet enkel voor de wagen. Ook medewerkers die met de fiets naar het werk komen kan je hiervoor vergoeden.

8. Thuiswerken

Voor de coronacrisis kon ongeveer 30% van de werknemers een of meerdere keren per week beroep doen thuiswerken. Sindsdien is dit cijfer exponentieel gestegen. Hoewel de financiële meerwaarde van dit extralegale voordeel eerder beperkt is, heeft thuiswerken een belangrijke invloed op het mentale welzijn van de werknemer. Dat bedrijven hier aandacht aan besteden wordt door werknemers uitermate geapprecieerd.

9. Bedrijfswagen

In de plaats van het traject van je medewerkers te vergoeden, kan je er als bedrijf ook voor kiezen om een bedrijfswagen ter beschikking te stellen. Ongeveer 30% van de Belgen beschikt tegenwoordig over een bedrijfswagen en een tankkaart.

10. Onkostenvergoeding

Een onkostenvergoeding wordt door werkgevers aan hun werknemers aangeboden wanneer ze kosten maken binnen hun eigen functie. Een onkostenvergoeding van het woon-werkverkeer is een veelgebruikt voorbeeld, maar de mogelijkheden gaan breder. Vandaag ontvangt 24% van de medewerkers een forfaitaire som om bepaalde werk gerelateerde uitgaven te betalen