Slaag jij erin om aan het eind van de dag alles los te laten? Doe de test!

Na een lange werkdag meteen je hoofd leegmaken is niet eenvoudig. Er zijn nog dossiers om af te werken, je inbox blijft volstromen, aan al dat videobellen lijkt geen einde te komen … Om de volgende ochtend weer fris en monter aan de slag te gaan, moet je voldoende afstand van je werk kunnen nemen. Slaag jij daarin? Hoe ontspannen ben jij aan het eind van de dag? Zoek het uit met deze test.

Medewerkers die dag in, dag uit het beste van zichzelf geven en nooit de tijd krijgen om te ontstressen, zien na een tijdje hun productiviteit dalen. Ze hebben af en toe een pauze nodig, een moment voor zichzelf en vooral een duidelijke afbakening tussen werk en privé.

Door op het eind van de dag even alles los te laten, kunnen medewerkers:

 • hun stressniveau verlagen,
 • spanningen laten wegvloeien,
 • het hoofd helemaal leegmaken.

Een mentale opkikker aan het eind van de dag - even alle remmen losgooien tijdens het sporten of naar een optreden gaan - maakt endorfines vrij, het gelukshormoon, en helpt om de volgende dag opnieuw efficiënt te werken.

En jij, slaag jij erin om na een werkdag alles los te laten? Beantwoord de volgende vragen zo eerlijk mogelijk en ontdek je score en een reeks tips om je hersenen een pauze te gunnen.

1. Vóór ik mijn werkdag afsluit, werk ik mijn to-do lijstje van de volgende dag bij

 1. Ja
 2. Neen
 3. Soms

2. Mijn werkdag zit erop: ik sluit mijn kantoormailbox, doe mijn pc dicht en start die pas de volgende dag weer op

 1. Ja
 2. Neen
 3. Soms

3. Aan het eind van de dag ruim ik mijn werkplek op, als duidelijke scheiding tussen mijn werkdag en het begin van de avond

 1. Ja
 2. Neen
 3. Soms

4. Ik ga liever te voet of met de fiets ergens heen dan met de auto

 1. Ja
 2. Neen
 3. Soms

5. Na mijn werkdag las ik even een moment voor mezelf in om te wandelen, te ontspannen of iemand te bellen

 1. Ja
 2. Neen
 3. Soms

6. ’s Avonds breng ik tijd door bij mijn gezin of vrienden

 1. Ja
 2. Neen
 3. Soms

7. Aan het eind van de dag ga ik sporten om alle spanning van me af te gooien

 1. Ja
 2. Neen
 3. Soms

8. ’s Avonds ben ik graag creatief bezig

 1. Ja
 2. Neen
 3. Soms

9. Ik hanteer elke avond een vast overgangsritueel om werktijd en privéleven van elkaar te scheiden

 1. Ja
 2. Neen
 3. Soms

Welke score haal jij?

Meestal een A: Je hebt een aantal uitstekende gewoonten aangenomen om je privéleven te scheiden van je werk. Je kent de rituelen om aan het eind van de dag je hoofd leeg te maken en je neemt doorgaans voldoende tijd voor jezelf. Wat jouw ideale overgangsmoment tussen werk en privé ook is - even mediteren, enkele ademhalingsoefeningen, af en toe een digitale detox -, je bent goed bezig, ga zo door!

Meestal een B: Je werkt zonder je uren te tellen. ’s Ochtends, ’s middags, ’s avonds … zelfs tijdens je vakantie. Je gezinsleden klagen en moeten je al te vaak missen. En als je toch eens tijd voor hen maakt, ben je slechtgehumeurd. Stop! Dit is het moment om de stekker eruit te trekken en aan het eind van de dag te genieten van wat quality time voor jezelf en je omgeving. De volgende dag heb je dan dubbel zoveel energie!

Meestal een C: Je weet hoe belangrijk het is om aan het eind van je werkdag te ontspannen, maar toch vind je het moeilijk om je werk los te laten. Toch besef je goed dat een duidelijke grens tussen je werk en je privéleven je in staat zou stellen om je energievoorraad aan te vullen, en daarna productiever weer aan de slag te kunnen. Verlies de moed niet, je bent op de goede weg!

Het juiste evenwicht vinden tussen werk en privéleven

En dan nu de hamvraag: hoe help je je medewerkers om het evenwicht te vinden tussen hun werk en privéleven?

Voer glijdende werktijden in

Misschien zijn glijdende werkroosters een goed idee voor jouw bedrijf. Sommige medewerkers beginnen hun werkdag graag vroeg, anderen presteren net beter in de latere uurtjes. Zadel een werknemer in elk geval nooit met een schuldgevoel op als hij op tijd stopt met werken. Hij moet de kans krijgen om te ontstressen.

Praat met je medewerkers

Managers krijgen de raad om regelmatig met hun medewerkers in gesprek te gaan. Voor hun welzijn op het werk is dat essentieel. Vinden ze hun taken boeiend, uitdagend, motiverend? Wat vinden ze van het evenwicht tussen werk en privé? Hun antwoorden brengen je beslist op ideeën om samen oplossingen te bedenken.

Spoor je medewerker aan om zich te ontspannen en te sporten

Soms hebben je medewerkers een beetje hulp nodig om de dingen te leren loslaten. De Sport & Culture Pass van Sodexo is daarvoor ideaal.

Dit extralegale voordeel is de ideale oplossing om de koopkracht van je medewerkers te verhogen en tegelijk hun welzijn te bevorderen. De mogelijkheden zijn eindeloos: lidmaatschap van een sportclub, tickets voor sportwedstrijden of een cultureel evenement (theater, dierenpark, historische site), enz. De Sport & Culture Pass van Sodexo is fiscaal heel voordelig en laat je medewerkers volop genieten.

Meer weten?