Lunch Pass: de maaltijdcheque van Sodexo | Sodexo België

Maaltijdcheque

De Lunch Pass, de maaltijdcheque van Sodexo, is een interessant extralegaal voordeel waarmee je kan betalen in buurtwinkels en restaurants in heel België.

Maaltijdcheque

De Lunch Pass, de maaltijdcheque van Sodexo, is een interessant extralegaal voordeel waarmee je kan betalen in buurtwinkels en restaurants in heel België.

Waarom kiezen voor de Lunch Pass ?

Het is het meest geliefde extralegaal voordeel bij de Belgen! Logisch, want de maaltijdcheque is een eenvoudige en voordelige manier om je medewerkers een kwaliteitsvolle maaltijd te garanderen en hun koopkracht te verhogen.

Tot € 160

Netto per maand per medewerker

100 %

vrijgesteld van sociale lasten

+ 20 000

buurtwinkels supermarkten en restaurants

Voordelen voor jou en je medewerkers

 • FISCAAL VOORDELIG

  100% vrijgesteld van sociale lasten en € 2 fiscaal aftrekbaar per cheque: een besparing tot 58 % in vergelijking met een loonsverhoging.
  100% netto koopkracht voor je werknemers.

 • HET GROOTSTE PARTNERNETWERK

  Met meer dan 20 000 kleinhandels, groothandels, lokale winkels en restaurants biedt de Lunch Pass toegang tot het grootste netwerk van heel België!

 • BESCHIKBAAR VOOR IEDEREEN

  Bedienden, arbeiders, bedrijfsleiders, zelfstandigen met én zonder werknemers: werkelijk iedereen kan genieten van de voordelen van de Lunch Pass.

 • FLEXIBILITEIT VAN HET BEDRAG

  Je kiest zelf de waarde van je maaltijdcheques en kan deze waarde ten allen tijde verhogen met een maximale waarde van € 8 per maaltijdcheque.

 • 1 MAALTIJDCHEQUE PER DAG

  Elke gepresteerde werkdag geeft recht op een maaltijdcheque: een doeltreffende manier om absenteïsme te bestrijden.

 • EEN CUMULEERBAAR EXTRALEGAAL VOORDEEL

  Combineer de Lunch Pass met andere extralegale voordelen zoals onze Eco Pass, Cadeau Pass, Sport & Culture Pass en Book Pass.

Bespaar tot 58%!

Voor de werkgever komen maaltijdcheques 58% goedkoper uit dan salaris. En de medewerker houdt er 42% extra koopkracht aan over! Waarom? Omdat maaltijdcheques voor 100% zijn vrijgesteld van sociale lasten en bedrijfsvoorheffing. Kies je kortom voor de Lunch Pass, dan schenk je jouw medewerkers meer koopkracht tegen een lagere kost.

Bereken het hier

Je Lunch Pass op de Sodexo Card

Met de Sodexo Card gebruik je je Lunch Pass in alle eenvoud en veiligheid. Een digitale alles-in-één oplossing die je Lunch Pass, Eco Pass en Cadeau Pass verenigt.

Ontdek de Sodexo Card en haar voordelen

Bestel de Lunch Pass in 4 stappen

Prijsofferte

in 2 minuten en zonder enige verplichting

Handtekening

van het online contract

Bestelling

van je maaltijdcheques via je klantenzone

Opladen

van je maaltijdcheques op de accounts van je medewerkers

Prijsofferte

in 2 minuten en zonder enige verplichting

Handtekening

van het online contract

Bestelling

van je maaltijdcheques via je klantenzone

Opladen

van je maaltijdcheques op de accounts van je medewerkers

De wetgeving rond maaltijdcheques

Tot € 8 / dag / maaltijdcheque (met een maximale bijdrage van €6,91 voor de werkgever en een minimale bijdrage van €1,09 voor de werknemer).

Per maaltijdcheque kan je € 2 fiscaal aftrekken.

Maaltijdcheques zijn maximaal 1 jaar geldig.

De toekenning moet vastgelegd zijn in een individuele of collectieve arbeidsovereenkomst.

Het aantal toegekende maaltijdcheques moet op de loonfiche vermeld staan.

Het antwoord op je vraag

Ja.

Sinds 1 januari 2007 mogen zelfstandige bedrijfsleiders onder bepaalde voorwaarden maaltijdcheques ontvangen.

Voorwaarden:

 • De toekenning moet geregeld worden door een individuele overeenkomst. Deze overeenkomst moet schriftelijk zijn. Het bedrag van de maaltijdcheque mag bovendien niet hoger zijn dan dat toegekend bij collectieve arbeidsovereenkomst in dezelfde onderneming, die de hoogste nominale waarde van de maaltijdcheque bepaalt.
 • Het aantal toegekende maaltijdcheques moet gelijk zijn aan het aantal dagen waarop de zelfstandige bedrijfsleiders effectief arbeidsprestaties levert. Met maximum van het aantal dagen van de meest presterende werknemer.
 • De maaltijdcheque wordt op naam van de zelfstandige bedrijfsleiders afgeleverd.
 • De maaltijdcheque vermeldt duidelijk dat zijn geldigheidsduur beperkt is tot 12 maanden.
 • Waarde van de maaltijdcheque: maximale werkgeversbijdrage € 6,91 en minimale werknemersbijdrage € 1,09 (idem als bij werknemer-wetgeving)

Een ‘zelfstandig bedrijfsleider’ is een persoon die:

 • Een opdracht voor een vennootschap (BVBA, NV, VZW …) uitoefent als bestuurder, zaakvoerder, vereffenaar of gelijksoortige functies.
 • In de vennootschap een leidende functie of een leidende werkzaamheid van dagelijks bestuur, van commerciële, financiële of technische aard, uitoefent buiten een arbeidsovereenkomst.

Conclusie:

Alle bestuurders van een vennootschap die een loon van deze vennootschap ontvangen, mogen maaltijdcheques ontvangen. De andere voorwaarden zijn gelijk aan deze van werknemers. Eenmanszaken en vrije beroepen mogen dit niet, want de juridische vorm moet een vennootschap zijn.

De wetgeving blijft wat dubbelzinnig of een bedrijfsleider maaltijdcheques mag uitkeren aan zichzelf terwijl zijn/haar werknemers dit niet krijgen. Wil je op veilig spelen, laat dan zowel de bedrijfsleiding als het personeel van dit fiscaal voordeel genieten.

Neen. De Belgische maaltijdcheques zijn onderworpen aan de Belgische wetgeving die bepaalt dat ze enkel in België mogen worden gebruikt.

Ja. Je kan je maaltijdcheques cumuleren met een onkostenvergoeding of met je restaurantkosten. De regels daarvoor zijn afhankelijk van de terugbetalingswijze. Sowieso ben jij het die er uiteindelijk aan wint!

– Betaalt je bedrijf de werkelijke maaltijdkosten terug?

De werkgeversbijdrage van de maaltijdcheque moet een keer afgetrokken worden van de onkostenvergoeding voor die dag. Een voorbeeld: voor maaltijdcheques van €8 moet je €6,91 van je onkostennota aftrekken.

– Kiest je bedrijf voor een forfaitaire onkostenvergoeding?

Als je werkdag langer dan 8 uur duurt, is cumul met de maaltijdcheque mogelijk.

De maaltijdcheque is een sociaal voordeel van collectieve aard. Daaruit volgt dat de leden van een bepaalde personeelscategorie van dezelfde voordelen moeten kunnen genieten.

De personeelscategorieën moeten vastgelegd worden door een objectief criterium (bijvoorbeeld: statuut van de werknemers, aantal dienstjaren, personeel op de baan of op kantoor, enz.). In de wetgeving wordt niets vermeld van de soorten categorieën. Het is de werkgever die de categorieën bepaalt en hij moet ze rechtvaardigen bij controle.

In ieder geval mag de toekenning van maaltijdcheques nooit discriminerend gebeuren op basis van de werkduur, de duur van het werkcontract, het geslacht van de medewerker, enz.

Ontdek ook de Eco Pass!

Tot wel € 250 per jaar ecologisch verantwoord shoppen!

Meer info

U vindt niet meteen wat u zoekt?

Probeer te zoeken in een andere sectie van onze website.

Ga naar de pagina voor Handelaars Ga naar de pagina voor kaart gebruikers
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×