Maaltijdcheque

Lunch Pass, de maaltijdcheque van Sodexo, is een interessant extralegaal voordeel waarmee je in buurtwinkels en restaurants in heel België en online kan betalen.

maaltijdcheques lunchpass

Maaltijdcheque

Lunch Pass, de maaltijdcheque van Sodexo, is een interessant extralegaal voordeel waarmee je in buurtwinkels en restaurants in heel België en online kan betalen.

Waarom kiezen voor Lunch Pass ?

Het is het meest geliefde extralegaal voordeel bij de Belgen! Logisch, want de maaltijdcheque is een eenvoudige en voordelige manier om je medewerkers een kwaliteitsvolle maaltijd te garanderen en hun koopkracht te verhogen.

Tot € 160

Netto per maand per medewerker

100 %

vrijgesteld van sociale lasten

+ 40 000

buurtwinkels supermarkten en restaurants

Voordelen voor jou en je medewerkers

 • FISCAAL VOORDELIG

  100% vrijgesteld van sociale lasten en € 2 fiscaal aftrekbaar per cheque: een besparing tot 58 % in vergelijking met een loonsverhoging.
  100% netto koopkracht voor je werknemers.

 • HET GROOTSTE PARTNERNETWERK

  Met meer dan 40 000 kleinhandels, groothandels, lokale winkels en restaurants en online partners, biedt Lunch Pass toegang tot het grootste netwerk van heel België!

 • BESCHIKBAAR VOOR IEDEREEN

  Bedienden, arbeiders, bedrijfsleiders, zelfstandigen met én zonder werknemers: werkelijk iedereen kan genieten van de voordelen van Lunch Pass.

 • FLEXIBILITEIT VAN HET BEDRAG

  Je kiest zelf de waarde van je maaltijdcheques en kan deze waarde ten allen tijde verhogen met een maximale waarde van € 8 per maaltijdcheque.

 • 1 MAALTIJDCHEQUE PER DAG

  Elke gepresteerde werkdag geeft recht op een maaltijdcheque: een doeltreffende manier om absenteïsme te bestrijden.

 • EEN CUMULEERBAAR EXTRALEGAAL VOORDEEL

  Combineer Lunch Pass met andere extralegale voordelen zoals onze ecocheques, cadeaucheques en sport- en cultuurcheques

Bespaar tot 58%!

Voor de werkgever komen maaltijdcheques 58% goedkoper uit dan salaris. En de medewerker houdt er 42% extra koopkracht aan over! Waarom? Omdat maaltijdcheques voor 100% zijn vrijgesteld van sociale lasten en bedrijfsvoorheffing. Kies je kortom voor de Lunch Pass, dan schenk je jouw medewerkers meer koopkracht tegen een lagere kost.

Bereken het hier

maaltijdcheques grafiek

Je Lunch Pass op de Sodexo Card

Met de Sodexo Card kan in alle eenvoud en veiligheid met je Lunch Pass aan de slag, in de winkel én online. Deze digitale alles-in-één oplossing verenigt bovendien je Lunch Pass, Eco Pass en Cadeau Pass op één enkele kaart.

Ontdek de Sodexo Card en haar voordelen

maaltijdcheques sodexocard

Bestel Lunch Pass in 4 stappen

Vraag een offerte aan

Wij maken voor jou een gepersonaliseerde berekening.

Open je account

Ga naar je klantenzone om je cheques te bestellen.

Plaats je bestelling

Voeg je begunstigden toe en maak je bestelling op.

Je ontvangt je kaarten/cheques

Je werknemers kunnen hun cheques meteen gebruiken!

Vraag een offerte aan

Wij maken voor jou een gepersonaliseerde berekening.

Open je account

Ga naar je klantenzone om je cheques te bestellen.

Plaats je bestelling

Voeg je begunstigden toe en maak je bestelling op.

Je ontvangt je kaarten/cheques

Je werknemers kunnen hun cheques meteen gebruiken!

De wetgeving rond maaltijdcheques

Tot € 8 / dag / maaltijdcheque (met een maximale bijdrage van €6,91 voor de werkgever en een minimale bijdrage van €1,09 voor de werknemer).

Per maaltijdcheque kan je € 2 fiscaal aftrekken.

Maaltijdcheques zijn maximaal 1 jaar geldig.

De toekenning moet vastgelegd zijn in een individuele of collectieve arbeidsovereenkomst.

Het aantal toegekende maaltijdcheques moet op de loonfiche vermeld staan.

Het antwoord op je vraag

Heel eenvoudig: je beslist zelf het bedrag in functie van je budget.

Voor maaltijdcheques is dit een bedrag per dag en maximaal € 8/dag. Bv.: een cheque van 8 €/dag geeft recht op een bedrag van € 160 aan maaltijdcheques per maand (20 dagen x € 8). Dit bedrag kan bijvoorbeeld ook € 7 of € 7,56 zijn als je dat wilt.

Voor de andere cheques moet je het totale gewenste bedrag opgeven voor onze offerteberekening of bij het plaatsen van je bestelling. Het maximale bedrag voor ecocheques is € 250/jaar. Voor Sport- en Cultuurcheques is dit € 100/jaar. Voor Cadeaucheques zijn de maximale bedragen afhankelijk van de gelegenheid.

Elke gepresteerde werkdag, ongeacht het aantal uren, geeft recht op een maaltijdcheque (van max. € 8).

Voor deeltijdse werknemers is het dus het aantal werkdagen, en niet het aantal uren, dat het aantal toe te kennen cheques bepaalt. Bv.: een werknemer die 20 uur/week werkt gespreid over 5 dagen heeft recht op 5 maaltijdcheques. Als deze 20 uur gespreid zijn over 3 dagen, heeft hij recht op 3 maaltijdcheques.

In geval van afwezigheid (ziekte of verlof) is de werkdag niet gepresteerd. De maaltijdcheque moet dan worden afgetrokken. Het aantal te bestellen cheques voor elke begunstigde kan vóór elke bestelling worden aangepast.

De levering van Sodexo-kaarten, met daarop de cheques in elektronisch formaat, gebeurt in twee fasen. De PIN/PUK-codes van de kaarten worden eerst gestuurd, en dit uiterlijk 3 werkdagen na ontvangst van de betaling. De kaarten worden 2 werkdagen later geleverd. De cheques worden binnen 24 uur na betaling van je bestelling op de kaart geladen.

De levering van de papieren cheques
gebeurt uiterlijk 5 werkdagen na ontvangst van de betaling.

Maaltijdcheques (Lunch Pass) zijn 1 jaar geldig op de kaart.

Ecocheques op papier of in elektronische vorm (Eco Pass) zijn 2 jaar geldig.

Cadeaucheques op papier of in elektronische vorm (Cadeau Pass) zijn 1 jaar geldig.

Sport- en cultuurcheques (Sport & Culture Pass) zijn 15 maanden, beginnend op 1 juli tot 30 september van het daaropvolgende jaar.

Wanneer de begunstigde zijn kaart gebruikt om met zijn elektronische cheques te betalen, worden automatisch de ‘oudste’ cheques eerst gedebiteerd.

De vervaldatum van elektronische cheques is te bekijken op de Sodexo4you-account van de begunstigde (website en app). De vervaldatum van papieren cheques staat op de cheques zelf vermeld.

Cheques die niet besteed zijn vóór de vervaldatum, worden niet terugbetaald of op een andere manier gecompenseerd.

Je kan op elk moment het saldo van je kaart raadplegen via de app of website van Sodexo4you. De begunstigde moet hiervoor eenvoudig een account aanmaken.

Het saldo van de cheques wordt ook vermeld onderaan het kassaticket wanneer je je aankopen met de kaart betaalt. Indien je dit wenst kan je deze informatie ook gratis telefonisch verkrijgen, 24/7, op 02 547 55 02.

Neen. De Belgische maaltijdcheques zijn onderworpen aan de Belgische wetgeving die bepaalt dat ze enkel in België mogen worden gebruikt.

Ja. Je kan je maaltijdcheques cumuleren met een onkostenvergoeding of met je restaurantkosten. De regels daarvoor zijn afhankelijk van de terugbetalingswijze. Sowieso ben jij het die er uiteindelijk aan wint!

– Betaalt je bedrijf de werkelijke maaltijdkosten terug?

De werkgeversbijdrage van de maaltijdcheque moet een keer afgetrokken worden van de onkostenvergoeding voor die dag. Een voorbeeld: voor maaltijdcheques van €8 moet je €6,91 van je onkostennota aftrekken.

– Kiest je bedrijf voor een forfaitaire onkostenvergoeding?

Als je werkdag langer dan 8 uur duurt, is cumul met de maaltijdcheque mogelijk.

De maaltijdcheque is een sociaal voordeel van collectieve aard. Daaruit volgt dat de leden van een bepaalde personeelscategorie van dezelfde voordelen moeten kunnen genieten.

De personeelscategorieën moeten vastgelegd worden door een objectief criterium (bijvoorbeeld: statuut van de werknemers, aantal dienstjaren, personeel op de baan of op kantoor, enz.). In de wetgeving wordt niets vermeld van de soorten categorieën. Het is de werkgever die de categorieën bepaalt en hij moet ze rechtvaardigen bij controle.

In ieder geval mag de toekenning van maaltijdcheques nooit discriminerend gebeuren op basis van de werkduur, de duur van het werkcontract, het geslacht van de medewerker, enz.

Ontdek ook Eco Pass!

Tot wel € 250 per jaar ecologisch verantwoord shoppen!

Meer info

maaltijdcheques ecopass

U vindt niet meteen wat u zoekt?

Probeer te zoeken in een andere sectie van onze website.

Ga naar de pagina voor Handelaars Ga naar de pagina voor kaart gebruikers