Welke voordelen biedeen maaltijdcheques aan werkgevers en hun medewerkers

Welke voordelen biedeen maaltijdcheques aan werkgevers en hun medewerkers?

De maaltijdcheque is vandaag uitgegroeid tot het favoriete extralegale vordeel van de Belgen. Een Belgische werknemer op twee ontvangt maaltijdcheques van zijn werkgever die hij kan uitgeven in een groot netwerk van handelszaken, gaande van grootwarenhuizen tot kleine lokale handelaars, maar ook in restaurants of elke andere collectieve of individuele horecaruimte.

In dit artikel onthullen we de voordelen van maaltijdcheques voor werkgevers en hun medewerkers.

De 6 grootste voordelen van maaltijdcheques voor de werkgever>

Tal van bedrijven doen voor hun werknemers beroep op instanties die maaltijdcheques uitgeven. Ontdek de voordelen van maaltijdcheques voor bedrijven:

 1. Vrijstelling van sociale zekerheidsbijdragen en personenbelasting voor de begunstigde werknemer

  Als de werkgever de maximale bijdragegrens van € 6,91 in acht neemt. Hij kan volledig vrijgesteld worden van sociale zekerheidsbijdragen en fiscaal aftrekbaar tegen het tarief van 2 euro per cheque.

 2. Maaltijdcheques vertegenwoordigen de beste kosten-werkgeversverhouding, met besparingen tot 56% in vergelijking met een loonsverhoging

  Terwijl de loonsverhoging onderworpen is aan sociale zekerheidsbijdragen aan werkgeverszijde en inkomstenbelasting aan werknemerszijde, zijn maaltijdcheques vrijgesteld van sociale zekerheidsbijdragen. Ze maken het dus mogelijk om de vergoeding van werknemers te verbeteren en tegelijkertijd spaarzamer te zijn.

 3. Gemakkelijk op te zetten

  Een bedrijf dat wil starten met maaltijdcheques, hoeft enkel een uitgevende instantie te contacteren. Het bedrijf zal daarna moeten beslissen over de nominale waarde van de maaltijdcheque en het percentage dat het zal financieren.

 4. De maaltijdcheque is een uitstekende manier om ziekteverzuim tegen te gaan

  De werkgever mag slechts één cheque toekennen per dag van daadwerkelijke aanwezigheid in het bedrijf.

 5. De maaltijdcheque is een doeltreffend motivatiemiddel, vanaf de eerste werknemer

  Dit is een van de enige voordelen waarvan ze onmiddellijk kunnen genieten.

 6. Voor bedrijven van elke omvang en voor alle soorten werknemers

  Geen criteria met betrekking tot de sector, de omvang van de onderneming of de status van de werknemer. Iedereen kan profiteren van het maaltijdchequesysteem, zelfs zelfstandige bedrijfsleiders zonder werknemers.


Download de maaltijdcheques whitepaper

Voordelen voor de werknemer

De toekenning van maaltijdcheques biedt tal van voordelen voor bedrijven, maar ook voor werknemers. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Een belastingvrije aanvulling op het salaris

  Maaltijdcheques worden toegekend als aanvulling op het salaris. Ze kunnen geen vervanging vormen voor salaris, voordelen van welke aard dan ook, bonussen of andere compensaties. Ze zijn volledig vrijgesteld van persoonlijke sociale zekerheidsbijdragen en persoonlijke inkomstenbelasting.

 2. Reële koopkracht tot 42%

  Maaltijdcheques verhogen de koopkracht, want de waarde van de maaltijdcheque is hoger dan wat de werknemer betaalt om deze van zijn of haar werkgever te kopen.

 3. De minimumbijdrage van de werknemers moet 1,09 euro bedragen

  De werkgever bepaalt de waarde van de maaltijdcheque die hij aan zijn werknemers wil toekennen. Het bepaalt ook de bijdrage van de werknemer, die ten minste 1,09 euro moet bedragen.

 4. Maaltijdcheques zijn 12 maanden geldig


 5. Kan bijna overal gebruikt worden: lokale winkels, restaurants, supermarkten, snacks…

  De maaltijdcheque laat je toe om te eten zoals jij dat wenst. Hij kan gebruikt worden voor alle uiteenlopende manieren waarop werknemers eten:

  • Restaurants
  • Fast food, geleverd of ter plaatse gegeten
  • Bakkerij- en banketbakkerijen, slagerijen en delicatessenzaken
  • Grote en middelgrote warenhuizen
  • Groente- en fruitwinkels

Veel bedrijven bieden hun werknemers maaltijdcheques aan. Waarom? Zo verbeteren de werkgevers de koopkracht van hun medewerkers zonder sociale zekerheidsbijdragen te betalen. Maaltijdcheques dragen zo bij tot hogere tevredenheid en motivatie onder de medewerkers.

Past de maaltijdcheque ook bij jouw bedrijf? Doe beroep op een uitgevende instantie als Sodexo. Ontdek nu de Lunch Pass.


Download de maaltijdcheques whitepaper
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×