Wat zijn de laatste innovaties in HR?

Is het mogelijk om te innoveren binnen HR? De afgelopen jaren heeft de digitale transformatie zijn intrede gemaakt binnen HR. Vandaag moet de veranderende HR-sector nieuwe uitdagingen aangaan, gaande van de optimalisatie van rekruteringsprocessen tot de implementatie van een strategie om de levenskwaliteit op het werk te verbeteren.

1. Rekrutering evolueert en wordt efficiënter

Het integreren van de digitalisering in rekruteringsprocessen

Tegenwoordig hebben digitale transformatie en innovaties een grote impact op de HR-sector. Met artificiële intelligentie, die steeds vaker in deze sector wordt gebruikt, moet HR erin slagen de nieuwe vraagstukken beter te begrijpen betreffende het opsporen en begeleiden van nieuw talent, het aanpassen van opleidingsmethoden, het mogelijk maken van samenwerking tussen generaties, het optimaliseren van rekruteringsprocessen en het bevorderen van interne mobiliteit.

Met artificiële intelligentie kunnen rekruteerders kandidaten selecteren en beslissingen nemen op basis van meerdere criteria (beroepservaring, diploma, persoonlijkheid, enz.). Dit hele proces wordt ook versneld doordat het op een geautomatiseerde manier wordt uitgevoerd.

Artificiële intelligentie wordt als een echte HR-tool steeds belangrijker in rekruteringsprocessen omdat het verschillende toepassingen kan hebben: rekrutering (sorteren van cv's bijvoorbeeld), virtuele HR-assistent, gepersonaliseerde aanbevelingen voor elke medewerker, chatbots en nog veel meer.

Tools voor meer visibiliteit

Bedrijven beschikken vandaag over tools om hun vacatures op internet zichtbaarder te maken. Dit is bijvoorbeeld het geval voor Google For Jobs, een platform waar rekruteerders rechtstreeks hun vacatures kunnen plaatsen.

Of het nu gaat om grote bedrijven of over kmo’s, deze tools brengen het bedrijf dichterbij. Bovendien helpen ze al deze bedrijven aan een grotere visibiliteit. Hierdoor kan elk van hen beter benadrukken wat ze doen en wat ze kunnen bijbrengen op het gebied van human resources (voordelen, welzijn op het werk, MVO-beleid, enz.).

Kandidaatservaring 2.0

Video is ook een krachtige manier voor een bedrijf om te communiceren over zijn waarden, zijn engagement en zijn employer branding. Video’s zijn gemakkelijk te verspreiden en blijven bij. Video brengt intern talent samen en draagt zo bij aan toekomstige aanwervingen. Interviews met medewerkers die hun job toelichten, video-jobomschrijvingen of het filmen van het dagelijkse leven van werknemers op het werk zijn voorbeelden van video's die waarde toevoegen aan het wervingsproces.

Deze tools zijn bijzonder effectief bij de rekrutering omdat ze HR moderniseren en dynamischer maken. Het is een leuke en slimme manier om de kans op het aantrekken van talenten te vergroten.


Download de maaltijdcheques whitepaper

2. Nieuwe manieren van werken

Telewerken

Telewerken wordt steeds populairder. Het is een van de nieuwe manieren van werken die aan belang wint. Het biedt een aanzienlijk aantal voordelen voor zowel werknemers als voor het bedrijf:

  • Tijdsbesparing.
  • Productiviteitswinst.
  • Stressvermindering.

Een flexibele werkomgeving geeft werknemers een sterker gevoel van controle over hun werktijden en werkomgeving, wat hun betrokkenheid en tevredenheid vergroot. Door telewerken te vergemakkelijken, kun je je werknemers meer flexibiliteit bieden zodat ze hun privé- en professionele leven beter kunnen combineren.

Freelancers

Om het gebrek aan intern talent te overwinnen, aarzelen bedrijven niet langer om freelancers en zelfstandigen in te schakelen. Zij hebben de vaardigheden die bedrijven zelf niet altijd hebben, ze vervolledigen een team en ze bieden flexibiliteit omdat je hen alleen inzet wanneer je hen echt nodig hebt.

Vanuit HR-perspectief is het inhuren van freelancers administratief makkelijker dan bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde of onbepaalde duur. Je hoeft alleen bij de start het contract te ondertekenen en aan het einde van de maand een factuur te betalen, net zoals bij elke andere leverancier. Het is de freelancer die voor de rest zorgt.

Beroep doen op freelancers brengt zo een nieuwe dynamiek binnen het bedrijf. Flexibiliteit, snelheid en eenvoud van procedures zijn allemaal elementen die steeds meer bedrijven ertoe aanzetten om deze nieuwe manier van werken te gebruiken.

3. Welzijn en levenskwaliteit op het werk

Het verbeteren van de levenskwaliteit op het werk begint bij een gezonde, stimulerende en geruststellende werkomgeving. Dit draagt bij aan het welzijn van iedereen. De impact is aanzienlijk omdat het de prestaties van het bedrijf beïnvloedt. Bedrijven hebben er alle belang bij om rekening te houden met het welzijn van werknemers op het werk!

Om alles binnen het bedrijf optimaal te laten functioneren, is het essentieel dat er acties worden ondernomen met het oog op het welzijn van de werknemers. Door het organiseren van groepsactiviteiten buiten de werktijden bijvoorbeeld, bevorder je de onderlinge contacten tussen werknemers. Dit zal resulteren in meer samenhorigheid en verbeterde prestaties. Je kunt ook je MVO-beleid ontwikkelen door de gemeenschappelijke ruimtes te moderniseren en te optimaliseren om een warm bedrijfsklimaat te creëren, of nog, door een duurzaam mobiliteitsplan voor werknemers (carpooling, deelauto's, fiets, enz.) in te voeren.

Een bedrijf dat zich onvoldoende bewust is van de behoeften van zijn medewerkers en weinig voordelen van dit type biedt, loopt het risico van een toenemend personeelsverloop. Op die manier zou het ervaren werknemers en professionele vaardigheden kunnen verliezen. Werknemers werken inderdaad bij voorkeur in een bedrijf waar de levenskwaliteit op het werk beter is.

Het bedrijf zal ook moeite hebben om nieuwe medewerkers te werven. Een bedrijf dat onvoldoende voordelen van dit type biedt, is niet aantrekkelijk. Voor een optimale rekrutering moet het ervoor zorgen dat potentiële kandidaten geïnteresseerd zijn in wat het bedrijf biedt in ruil voor hun werk. Je moet talenten motiveren.

4. Opleidingen om vaardigheden te ontwikkelen

Een bedrijf moet ook veranderingen aanbrengen op het gebied van professionele opleidingen. Vandaag zijn er nieuwe, effectievere manieren van opleiding. Gamificatie is bijvoorbeeld een van die nieuwe methoden die veel in bedrijven wordt gebruikt. Het bevordert de ontwikkeling van vaardigheden omdat het leuker en effectiever is dan andere, klassiekere opleidingen. Het is ook vernieuwend en meer stimulerend voor werknemers.

Je teams laten deelnemen aan een professionele opleiding kan het volgende opleveren:

  • Een grotere zelfstandigheid van het personeel.
  • Een vermindering van het personeelsverloop door elke medewerker te motiveren.
  • Een betere organisatie van elke afdeling.
  • Het verbeteren van de verschillende vaardigheden van elke werknemer.

Deze nieuwe ontwikkelingen met betrekking tot professionele opleidingen zijn gunstig voor zowel werknemers als het bedrijf. Het ontwikkelen van de vaardigheden van werknemers moet daarom een van de prioriteiten van het bedrijf zijn. Dit moet inderdaad constant worden onderhouden, in vergelijking met de concurrentie.


Download de maaltijdcheques whitepaper

Er zijn veel innovaties op het vlak van human resources (softwaretools, nieuwe managementmethoden). Tegenwoordig zijn er digitale oplossingen voor elke fase van het rekruteringsproces (sourcing van kandidaten, ontwikkeling van employer branding, talent management, enz.). Deze leveren de HR-manager een aanzienlijke tijdwinst op in zijn zoektocht naar nieuwe medewerkers. En jij, ben jij klaar om je HR-beleid een boost te geven en deze innovatieve concepten toe te passen ?