Top 5 van extralegale voordelen die in 2019 het populairst zijn bij Belgen!
03 Apr 2019
Bovenop hun salaris kunnen Belgen gemiddeld rekenen op 4,6 extralegale voordelen. Het zijn bijkomende tussenkomsten die door werkgevers worden voorgesteld als aanvulling op het salaris. Als onderdeel van het salarispakket is het extralegale voordeel sociaal en fiscaal voordeliger dan een verhoging van het brutoloon. Wat zijn de meest populaire extralegale voordelen? Wat is de beste manier om je werknemers te motiveren en te belonen? We bespreken de 5 extralegale voordelen die in 2019 het populairst zijn bij de Belgen!
1. De maaltijdcheque
De maaltijdcheque is in België de grote winnaar onder de extralegale voordelen! Hij is vrijgesteld van sociale lasten en stelt werknemers in staat om hun koopkracht te vergroten. De Lunch Pass, de maaltijdcheque van Sodexo, is eenvoudig en voordelig. Hij is elektronisch beschikbaar op de Sodexo Card en kan gebruikt worden om tal van kwalitatieve voedingswaren aan te kopen in meer dan 20.000 restaurants, supermarkten en buurtwinkels. Maaltijdcheques zijn aantrekkelijk en motiverend. Ze zijn een effectief middel om ziekteverzuim te bestrijden, want elke gepresteerde dag geeft recht op een maaltijdcheque. Bovendien winnen beide partijen: dankzij de maaltijdcheques geeft de werkgever tegen lagere kosten meer koopkracht aan zijn werknemers. De toekenning van dit extralegale voordeel is voor de werkgever 58% goedkoper dan salaris, terwijl de werknemer 42% meer koopkracht krijgt.
2. De ecocheque
Ecocheques zijn ideaal om een duurzaam beleid binnen je bedrijf te voeren. De ecocheque verhoogt de koopkracht van je werknemers en moedigt ecologisch verantwoord gedrag aan. Ecocheques zijn inderdaad volledig vrijgesteld van sociale lasten en kunnen worden gebruikt om ecologische producten en diensten te kopen. De Eco Pass van Sodexo, zowel als papieren cheque als elektronisch beschikbaar, geeft bijvoorbeeld toegang tot tal van producten en diensten (planten, biologische producten, citytrip, ...) in meer dan 10.000 ketens, supermarkten en buurtwinkels.
3. Hospitalisatieverzekering
Hospitalisatieverzekeringen zien we vaker in grote dan in kleine bedrijven. Ze bieden een aanvullende terugbetaling op de sociale zekerheid en het ziekenfonds in geval van ziekenhuisopname. De werkgever kan de voordelen van een hospitalisatieverzekering naar wens aanpassen door de keuze van:
Premies;
Garanties;
Begunstigden buiten het bedrijf;
De maximale leeftijd van familieleden;
Enz.
Dit extralegale voordeel wordt enorm gewaardeerd door de werknemers. Het garandeert immers betaalbare zorg in het geval van een ziekenhuisopname, waarbij de kosten soms aanzienlijk oplopen ondanks de tussenkomst van het ziekenfonds. Bovendien is het fiscaal zeer interessant om dit voordeel aan te bieden, aangezien de premies voor hospitalisatieverzekeringen vrijgesteld zijn van socialezekerheidsbijdragen en belastingen.
4. Groepsverzekering
Een ander wijdverspreid voordeel, vooral in grote bedrijven, is de groepsverzekering. Ze stelt je in staat om bij te dragen aan het aanvullende pensioen van je werknemers. Dit extralegale voordeel is voordelig voor beide partijen:
Voor de werkgever: de betaalde premies zijn aftrekbaar en het kapitaal op termijn wordt fiscaal voordelig belast.
Voor de werknemer: met een groepsverzekering kan hij een nettobedrag na belastingen ontvangen, dat bijna twee keer zoveel bedraagt dan in geval van een bruto salarisverhoging.
5. Voordelen in natura: telefoon, laptop, bedrijfswagen
Deze voordelen zijn zeer populair omdat ze het mogelijk maken om te genieten van essentiële tools in het dagelijks leven van elke werknemer. Deze extralegale voordelen, die ook voor privédoeleinden kunnen worden gebruikt, vallen in de categorie "voordelen van alle aard". Werkgevers en werknemers moeten daarom belasting betalen op het gebruik van deze hulpmiddelen, waarbij een forfaitair bedrag wordt vastgesteld om te bepalen waarop ze moeten worden belast. De werknemer kan verschillende voordelen aangeboden krijgen:
Gsm: wordt meestal door het bedrijf aangeboden samen met een abonnement.
Laptop: voor dit product wordt het voordeel van alle aard door de fiscus geraamd op 180 euro per jaar.
De bedrijfswagen: deze wordt vaak aangeboden met een tankkaart. Dit extralegale voordeel wordt zeer gewaardeerd door de werknemers en bespaart kosten voor brandstof en onderhoud, verzekeringspremies en autobelasting. De werkgever betaalt hier geen gewone socialezekerheidsbijdragen wanneer hij dit voordeel aanbiedt.