Sodexo & Diversicom: samen werken aan een inclusieve werkvloer

Diversiteit en inclusie behoren tot het DNA van Sodexo Benefits & Rewards Services. In onze teams verwelkomen we elk talent. We stimuleren diversiteit op een actieve en doordachte manier. Want we geloven dat veelzijdige, getalenteerde teams zorgen voor een warmere, betere werkvloer.

Wanneer we mensen aanwerven, kijken we naar engagement, skills en competenties. We werken hard aan een bedrijf waarin iedereen zich kan ontplooien volgens zijn of haar mogelijkheden.

 Samenwerking met DiversiCom

Om die missie te ondersteunen, sloeg Sodexo Benefits & Rewards Services de handen in elkaar met DiversiCom, een vzw die mensen met een handicap begeleidt naar een geschikte job. Daarnaast ondersteunt deze organisatie bedrijven die personen met een handicap aanwerven.

De People Managers van Sodexo Benefits & Rewards Services ontdekten er onlangs alles over tijdens een boeiende workshop. Een belangrijke stap om bewuster om te gaan met de aanwerving én ondersteuning van mensen met een beperking.

 

Personen met beperking op de werkvloer: werk aan de winkel

De cijfers liegen er niet om: in België blijft het moeilijk om mensen met een handicap te laten doorstromen naar de werkplek. Wist je dat…

  • 15 % van de actieve beroepsbevolking een beperking heeft?
  • 80 % van de handicaps niet aangeboren zijn?
  • 80 % van deze beperkingen niet zichtbaar zijn, maar wel de nodige ondersteuning vergen?
  • Slechts 35 % van mensen met een handicap actief is op de arbeidsmarkt? Het gemiddelde in de EU is 50 %.

Werk aan de winkel, dus! Onze People Managers gingen alvast de uitdaging aan.

 

Workshop DiversiCom: belangrijke inzichten

DiversiCom helpt bedrijven om voorbij de handicap te kijken en te focussen op de competenties van de persoon met een beperking. Dat doen ze via job coaching van de medewerkers zelf én ondersteuning van de onderneming via sensibilisering, premies en aanpassingen op de werkvloer.

Via een gerichte workshop ontdekten onze People Managers hoe ze hun aanpak konden afstemmen op personen met een fysieke, visuele of auditieve handicap. Waar liggen de opportuniteiten en wat zijn de uitdagingen? Welke impact heeft een aanwerving op de werkvloer zelf? En hoe begeleid je de medewerker én collega’s bij de samenwerking of komst van een teamlid met een beperking?

 

➤ Boeiende inzichten, op maat van onze visie op inclusie

De workshops waren herkenbaar en leverden sterke inzichten op. In 2021 gingen al twee stagiairs met een handicap aan de slag bij Sodexo Benefits & Rewards Services. In de toekomst organiseren we extra ondersteuning voor onze medewerkers:

  • Trainings van onze hr-teams en People Managers over handicap en inclusie.
  • Uitwisseling van vacatures tussen Sodexo en Diversicom.
  • Uitwisseling van potentiële kandidaten tussen Diversicom en Sodexo.

Wist je trouwens dat alle medewerkers van Sodexo vormingen krijgen over diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie? Samen bouwen we aan de werkvloer van de toekomst. Een toekomst waar iedereen naar waarde wordt geschat, op basis van zijn of haar talenten.