Maaltijdcheques zijn essentieel voor de koopkracht

Recent onderzoek wijst uit dat maaltijdcheques een essentiële rol spelen in de koopkracht van de Belgen en bijdragen tot de economische gezondheid van ons land. Ontdek de voornaamste resultaten van het Listen-onderzoek dat op verzoek van VIA, de vereniging die de cheques uitgeeft, gevoerd werd bij 1.641 mensen die maaltijdcheques ontvangen.

In België heeft 50% van de werknemers recht op maaltijdcheques. Ze worden in totaal toegekend door 75.000 bedrijven en aanvaard door 25.000 handelaars in het hele land. Volgens het onderzoek in opdracht van VIA spelen maaltijdcheques een essentiële rol in de koopkracht van de Belgen. 80% van de begunstigde werknemers, werkgevers en handelaars is tevreden over het systeem en beveelt het aan.

➤ Maaltijdcheques: een bonus voor de koopkracht van de loontrekkenden

Volgens dit onderzoek dat gevoerd werd bij 1.641 mensen met maaltijdcheques (zoals de Lunch Pass van Sodexo), wacht de helft van de Belgen elke maand op zijn cheques om zijn voedselaankopen te betalen. Ook de statistieken van VIA tonen aan dat werknemers een groot deel van de maaltijdcheques gebruiken tijdens het eerste weekend dat volgt op het opladen van hun elektronische kaart. Ze dienen voor de aankoop van voedingswaren bij een uitgebreide waaier van handelaars, van bakkers tot kruideniers, slagers of warenhuizen.

Terwijl het voedingsbudget van de Belgen elk jaar daalt, ligt dat bij de mensen die recht hebben op maaltijdcheques bijna 10% hoger dan bij diegenen die er geen krijgen. 40% van de bevraagde loontrekkenden vindt dat deze cheques een belangrijke bijdrage leveren aan hun voedingsbudget en noodzakelijk zijn voor evenwicht in hun uitgaven.

Tot slot spelen maaltijdcheques ook een positieve rol in de kwaliteit van de voeding. Een Belg op drie stelt zich voeding van betere kwaliteit te kunnen veroorloven dankzij de maaltijdcheques.

➤ Maaltijdcheques zijn positief voor de handel en de economie

De Belgische maaltijdcheques kunnen ook enkel worden gebruikt in de handelszaken in ons land: ze komen dus de Belgische economie ten goede. Voor elke euro die een werkgever uitgeeft aan maaltijdcheques, wordt bovendien 1,8 euro besteed aan de lokale economie.

Handelaars merken dit mechanisme als eerste: 60% van hen verklaart dat maaltijdcheques een zeer sterke impact hebben op hun omzet. Voor een op drie vertegenwoordigen ze zelfs tot 10% van de inkomsten. 89% van de handelaars benadrukt ook het gebruiksgemak van de maaltijdcheques.

Ontdek alle resultaten van de VIA-studie naar de rol die maaltijdcheques spelen voor de Belgische koopkracht in deze infografie.