Als werkgever is het interessant om je medewerkers te belonen en te motiveren met behulp van een extralegaal voordeel. Onze maaltijdcheques zijn alvast een stap in de goede richting. Maar hoe kan je maaltijdcheques aanvragen en wat houden ze precies in?
Maaltijdcheques, of ook wel de Sodexo Lunch Pass genoemd, zijn een handig en populair betalingsmiddel waar zowel jij als werkgever als je werknemer een beroep op kan doen in heel België. De cheques zijn een aanvulling op het nettoloon waarbij jouw werknemer 1 maaltijdcheque per gewerkte dag ontvangt.
Maaltijdcheques zijn enkel bestemd voor het aankopen van voedingsmiddelen. Maar gelukkig brengt dat een breed gamma aan mogelijkheden met zich mee. Zo kan je werknemer de cheques gebruiken om boodschappen te doen in de supermarkt, de biowinkel of de lokale kruidenier, maar kunnen ze ook gebruikt worden om tijdens de middagpauze een lekkere lunch te gaan kopen met collega’s. Ook in restaurants, deli’s en snackbars zijn de cheques eenvoudig te gebruiken.
➤ Wie kan maaltijdcheques aanvragen?
Maaltijdcheques zijn breed toekenbaar en zowel bedrijven als zelfstandigen kunnen een beroep doen op dit fiscale voordeel. Als zelfstandige moet je wel het statuut van werknemer binnen je eigen bedrijf hebben, voordat je jezelf maaltijdcheques kan toekennen.
➤ Hoe maaltijdcheques aanvragen?
De belangrijkste vraag blijft natuurlijk hoe je als werkgever maaltijdcheques moet aanvragen voor je werknemer. Je sociaal secretariaat kan je helpen met de aanvraag van maaltijdcheques voor jouw werknemers. Toch is het eenvoudiger dan het lijkt en kan je het tevens gemakkelijk online aanvragen in slechts 4 korte stappen:
- Vraag op de e-commerce site van Sodexo je gepersonaliseerde offerte aan en accepteer deze.
- Open je account in onze klantenzone.
- Voeg de juiste begunstigden toe en plaats je bestelling.
- Je medewerkers ontvangen hun elektronische maaltijdchequekaart (de Sodexo Card) en kunnen naar hartenlust inkopen doen.
➤ Elektronische maaltijdcheques
Ondertussen bestaat de papieren maaltijdcheque niet meer. Wij kozen de kant van het milieu en besloten daarom enkel met elektronische maaltijdcheques te werken. Maandelijks worden de cheques van jouw werknemer op de persoonlijke kaart gestort. Deze kaart gebruikt jouw werknemer zoals hij een bankkaart zou gebruiken. Betalen kan dus via een betaalterminal of zelfs contactloos. Veilig en hygiënisch!
Wist je trouwens dat je ook ecocheques en cadeaucheques voor je werknemer kan aanvragen? Deze komen op dezelfde kaart terecht. Handig toch?
➤ De voordelen van maaltijdcheques
Het gebruik van maaltijdcheques brengt verschillende voordelen met zich mee voor zowel de werkgever als de werknemer. Dit zijn alvast de 6 belangrijkste voordelen van onze Lunch Pass:
- Fiscaal voordelig: maaltijdcheques zijn vrijgesteld van sociale lasten en ze zijn fiscaal aftrekbaar. Het is een besparing tot 58% in vergelijking met een loonsverhoging.
- Maak deel uit van het grootste partnernetwerk. Meer dan 20.000 groot-/kleinhandels, lokale winkels en restaurants aanvaarden maaltijdcheques.
- Of je nu werkt met bedienden of arbeiders, maaltijdcheques zijn voor iedereen beschikbaar.
- Als werkgever kan je zelf de waarde van je maaltijdcheque kiezen en kan je dat bedrag verhogen tot maximaal 8 euro.
- Voor elke gepresteerde werkdag ontvangt jouw medewerker één maaltijdcheque. Een doeltreffende manier om absenteïsme te bestrijden als je het ons vraagt.
- De maaltijdcheque is cumuleerbaar met andere extralegale voordelen zoals de Eco Pass en de Cadeau Pass.
➤ De voorwaarden van maaltijdcheques
Toch zijn er ook enkele voorwaarden waar je rekening mee moet houden wanneer je maaltijdcheques wilt aanvragen. Maaltijdcheques zijn in geen geval een vervanging van loon, maar wel een interessante extralegale aanvulling die moet worden vastgelegd in een collectieve of individuele arbeidsovereenkomst. Per dat kan slecht één maaltijdcheque worden toegekend, telkens met een maximale waarde van 8 euro per cheque.
Op dat bedrag draagt de werknemer zelf 1,09 euro bij. Verder dien je ook de maaltijdcheques op het loonfiche te vermelden. Meer informatie vind je in de onze whitepaper over maaltijdcheques.
