Bespaar en geef tegelijk méér aan je personeel!

In 2017 en 2018 mogen de lonen met maximaal 1,1 % stijgen, zo luidt het akkoord dat de vakbonden en de werkgeversorganisaties hebben bereikt in hun tweejaarlijks overleg over de "loonnorm". Hoe kan je deze marge optimaal doorvoeren in je bedrijf? Door de nominale waarde van de maaltijdcheques te verhogen!
Wil je meer weten? Lees dan de White Paper van het advocatenkantoor Altius. Loonnorm ? Wat houdt dat in ? Achter de loonnorm schuilt de vaste wil om de concurrentiekracht van de bedrijven te vrijwaren maar tegelijk ook de koopkracht op te drijven. De federale overheid heeft begin februari groen licht gegeven voor het akkoord 2017-2018. De totale kostprijs van de loonmassa mag in de periode 2017-2018 dus met maximaal 1,1 % bruto stijgen (zonder rekening te houden met de indexering). Opgelet echter! Deze marge moet nog geconcretiseerd worden in een CAO van de Nationale Arbeidsraad (NAR). Aangezien de onderhandelingen binnen de NAR nog steeds aan de gang zijn, verdient het dus de voorkeur om de definitieve CAO af te wachten. Daarnaast bepaalt het IPA eveneens dat, binnen de perken van de CAO van de NAR, de concrete invulling van de loonnorm kan worden uitgewerkt op sectoraal niveau. 1,1 % meer koopkracht! Is dat echt zo? Hoe kan je jouw personeel laten profiteren van die 1,1 % extra koopkracht? Een loonsverhoging is wellicht niet de beste optie. Je moet je immers houden aan het plafond van 1,1 %, lasten inbegrepen: trek er ongeveer 30 % werkgeversbijdragen af. In het beste geval zal de koopkracht van je werknemers met 0,84 % stijgen. Een gedeelte van de toegewezen bonus gaat dus in rook op! Maar als je hen eens maaltijdcheques zou uitkeren? Of de nominale waarde van hun bestaande cheques zou verhogen? We leggen je uit hoe je dat moet doen en welke besparingen je zo kunt realiseren. Liever maaltijdcheques dan cash! De winst is dubbel. Om te beginnen ben je vrijgesteld van sociale bijdragen en worden je medewerkers evenmin belast. Beter nog: sinds 1 januari 2016 is het wettelijke kader nog gunstiger voor jou. Concreet? De maximale nominale waarde van de maaltijdcheques is opgetrokken naar 8 euro. Je eigen bijdrage mag oplopen tot 6,91 euro. (Die van de werknemer blijft 1,09 euro.) Derde nieuwigheid: je fiscale aftrek bedraagt nu 2 euro… Tot 56 % besparing… "Je kunt je medewerkers motiveren door de waarde van de lunch pass op te trekken tot 8 euro! Het eerste wat je hiervoor moet doen, is een wijziging doorvoeren in de collectieve overeenkomst die de toekenning ervan regelt. Haal daarna maar eens je rekenmachine tevoorschijn: voor 20 gepresteerde dagen (dus 160 euro) kost jou dat 138,20 euro (plus 4,80 euro beheerskosten) per werknemer. En die laatste ontvangt datzelfde bedrag. "Het is een echte win-win", benadrukt Bruno Dossoine, Benelux Payroll Manager Coca-Cola Entreprises Belgium. "Wat wij uitgeven, komt immers volledig  in de vorm van maaltijdcheques bij ons personeel terecht." Twijfel je nog? Maak dan de vergelijking: om je mensen 138,20 euro extra te geven via een loonsverhoging, moet je in werkelijkheid … 215,17 euro op tafel leggen, want je moet rekening houden met de werkgeversbijdrage. En de werknemer in kwestie houdt uiteindelijk slechts 75,91 euro netto over. Ook voor de kleinste kmo's … Maaltijdcheques voor één enkele werknemer? Waarom niet? Stel eerst een schriftelijke overeenkomst op. Plaats daarna de bestelling. Heel eenvoudig. "In een kleine structuur is het niet altijd evident om een loonsverhoging aan te bieden, wegens de lasten die op dat loon wegen", zegt Nathalie Hublet van de firma Simply Joy. "Met de maaltijdcheques kan ik mijn team belonen zonder een te grote impact op mijn rekeningen."