Le Grine, een buurtwinkel die de lokale munt aanvaardt?

“Misschien accepteren we als buurtwinkel binnenkort de lokale munt van Doornik wel”

grine1 Door deel uit te maken van de community in de stad zorg je voor een echte verankering. Dat is hoe Jérôme Windal naar de ontwikkeling van zijn bio-buurtwinkel kijkt. Misschien kunnen klanten in Le Grine binnenkort zelfs met de lokale munt Yar betalen…

“Topkwaliteit bieden en waar mogelijk met lokale en kleine producenten werken.” Dat zijn volgens Jérôme Windal de twee manieren waardoor Le Grine in Doornik zich onderscheidt van de steeds toenemende concurrentie op de biomarkt.

Windal richtte de biowinkel in 2008 op en heeft de laatste 2 à 3 jaar heel veel zien veranderen. “Onze kopers zien er radicaal anders uit dan toen we begonnen”, zo zegt hij. “Lange tijd waren vooral oudere koppels zonder kinderen ons publiek. Nu zie je heel veel jonge gezinnen en studenten die een bewuste keuze maken door te opteren voor bio-producten. Bio democratiseert zich.”

grine2

Geen bio-tomaten uit Marokko

Dat is ook te danken aan de supermarkten – het gros van die toegenomen concurrentie waarnaar we refereerden. “Klopt”, geeft Windal toe. “Heel wat klanten kopen bioproducten zowel bij ons als in de supermarkt.”

Toch ziet hij een groot verschil in kwaliteit: “Heel wat supermarkten zijn enkel geïnteresseerd in het label. Ze willen ‘bio’ op hun verpakkingen – vaak trouwens in plastic – kunnen plaatsen om zo volume te draaien. In een plaatselijke winkel als de onze spelen ook menselijke en milieuwaarden mee. Bij ons geen bio-tomaten uit Marokko… En bovendien willen we dat onze producten uiterst kwalitatief zijn.”

grine3 Yar, de lokale munt van Doornik

Dat die focus op kwaliteit wordt geapprecieerd, wordt duidelijk als Jérôme Windal de situatie in Doornik blootlegt. “Toen wij begonnen, was er al een biowinkel in het centrum van de stad. Wij zitten eerder in de periferie en hebben onze omzet elk jaar zien groeien. Maar dat geldt ook voor die winkel in het centrum. Logisch, we maken allebei deel uit van de community in de stad.”

Een mogelijke volgende stap om die band met de inwoners nog sterker te maken is misschien het accepteren van de Yar, de lokale munt die sinds mei van dit jaar door lokale handelaars aanvaard wordt. “Wij bestuderen het nog, maar zullen waarschijnlijk meestappen in dit mooie verhaal”, aldus WIndal.

grine5 Restauratie vraagt om de juiste partner

Een andere manier om de band te versterken is het bieden van extra diensten. In 2018 verhuisde Le Grine naar een groter pand (750 m2) en de bedoeling was om aan de ingang een eet- en drinkplek te maken. “Net zoals je in een parfumerie de parfums wil ruiken, wil je in een biowinkel kunnen proeven”, klinkt het bij Jérôme WIndal.

De baas van Le Grine geeft grif toe dat deze laatste missie nog niet helemaal geslaagd is. “Je moet vooral de juiste partner vinden die hierin gespecialiseerd is”, klinkt het. “Het is toch een ander metier dan een winkel uitbaten.” Voorlopig vinden vooraan in de winkel dan ook vooral workshops en demonstraties van producenten plaats.

grine4 Van Le Grine naar Parma In Tavola

Voor Jérôme Windal is deel uitmaken van de lokale community dé manier om als buurtwinkel te slagen. Hij raadt ons dan ook aan om bij een volgend bezoek aan een lokale handelaar ‘Parma In Tavola’ aan te doen. Wie in de buurt van het Kerkhof van Evere een zaak draaiende wil houden, heeft maar beter een goede band met de buurt.

 
New call-to-action