Kies samen met je bedrijf voor duurzaamheid

Duurzaamheid. Het is een term die de laatste jaren een vast onderdeel van ons vocabulaire geworden. Tieners kwamen er de afgelopen 2 jaar massaal voor op straat om politici aan de oren te trekken. Maar dat is niet voldoende. Gelukkig kunnen ook bedrijven gemakkelijk het verschil maken.

Duurzaam zijn is een mooie ambitie voor jouw bedrijf, maar de term is misschien wat vaag en dat maakt het moeilijk om te zetten naar actie. En laat dat nu precies zijn wat nodig is. Gelukkig zijn er ook wat meer ‘concrete’ termen die jouw bedrijf in de juiste richting sturen. Denk bijvoorbeeld aan de circulaire economie, ook wel de kringloopeconomie genoemd. Dat betekent dat grondstoffen niet worden uitgeput en reststoffen opnieuw worden ingezet. Zo krijgen ze een tweede leven, of misschien zelfs een derde. Op die manier gaat er niets verloren en kan jouw bedrijf mee bijdragen aan een betere toekomst.  

➤ Hoe duurzaam is jouw bedrijf?

  Dat is allemaal goed en wel, maar hoe zorg je ervoor dat jouw bedrijf ook deel van de circulaire economie wordt? Door te beginnen bij het begin, want circulaire economie draait immers ook om het tegengaan van verspilling. Neem er dus even de bedrijfscijfers bij en ga na hoeveel water jouw bedrijf verbruikt, hoe hoog je energieverbruik is en of hoeveel papier je verbruikt. Op basis van deze informatie kan je vaak al enkele eenvoudige beslissingen nemen om je verbruik te beperken.

➤ 4 tips om het verschil te maken

  Eens je de duurzaamheidsanalyse van je bedrijf hebt afgerond is het tijd voor actie. Want of je nu een eigen kantoorgebouw hebt of er eentje huurt, verandering hoeft zo moeilijk nog niet te zijn. Deze 4 tips helpen je alvast vooruit.
  1. Recycleer Zo nauwkeurig mogelijk recycleren is een echte basic als het om duurzaamheid Plaats voldoende vuilbakken zodat restafval, PMD en GFT correct gescheiden kunnen worden. Maar probeer daarnaast ook de hoeveelheid afval te verminderen. Introduceer een ‘brooddoosbeleid’ en schaf onnodig plastic (vb. waterflesjes en koffiebekertjes) af door je medewerkers een duurzame waterfles en koffiebeker te schenken. Dat is trouwens meteen een geweldig eindejaarsgeschenk.
  2. Pas je energieverbruik aan Of je nu je eigen gebouw hebt of er eentje huurt, je energieverbruik aanpassen is relatief eenvoudig. Laat ’s nachts de lampen niet meer branden, schakel computers volledig uit in plaats van voor slaapstand te kiezen en zet de verwarming een graadje lager. Wil je meer ingrijpende veranderingen doen dan kan je de overstap maken naar groene energie of oude verlichting vervangen door ledverlichting.
  3. Introduceer een waterbeleid Waterbesparing is cruciaal. Als je eigenaar van een kantoorgebouw bent kan je bijvoorbeeld de waterdruk verlagen, waterbesparende kranen introduceren of gebruik maken van regenwater. Maar ook kleinere aanpassingen zijn mogelijk, zoals het bannen van flesjeswater en de keuze voor kraantjeswater.
  4. Kies voor duurzaam transport Komen veel van je werknemers met de wagen? Dan is misschien het tijd om ook daar iets aan te doen. Motiveer je werknemers om met de trein te komen door hun abonnement te vergoeden. Of laat ze kiezen voor de fiets door aan de hand van een leaseplan of door een fietsvergoeding toe te kennen.
Met de Eco Pass kunnen ze zelf een elektrische fiets aankopen, laten herstellen of voorzien van accessoires. Indien de wagen toch noodzakelijk blijkt, kan je natuurlijk ook de keuze maken voor de elektrische bedrijfswagen.
Alles over de ecocheque in één gids

➤ Maak het verschil voor anderen

Er zijn genoeg veranderingen die je als bedrijf intern kan ondernemen, maar wist je dat je ook het verschil voor anderen kan maken? Er zijn een aantal bedrijven die hierin al belangrijke stappen ondernemen. Kijk bijvoorbeeld naar Too Good To go, een Deens bedrijf opgericht in 2015 dat droomt van een planeet zonder voedselverspilling. Too Good To Go gaat partnerschappen aan met andere ondernemingen die kampen met voedseloverschotten en ze liever doorverkopen in plaats van weggooien. Met deze strategie redde het bedrijf al bij 55 miljoen maaltijden. Ga dus zeker na of zo’n partnerschap de moeite waard is voor jou. Maar er zijn nog talloze andere voorbeelden van bedrijven die, elk op hun eigen manier, het verschil maken. Zo introduceerde Fnac bijvoorbeeld een duurzaamheidslogo bij zijn technologische producten. Dit toont aan hoe duurzaam een product is en zorgt ervoor dat mensen meer bewust gaan kopen. L’Oréal, daarentegen, zet zich momenteel volop in om een einde te maken aan het gebruik van PVC in haar producten. Bij Michelin doen ze dan weer onderzoek naar hoe ze de levensduur van hun banden kunnen verhogen.

➤ Ook Sodexo draagt bij

Ook bij Sodexo proberen we deel uit te maken van de circulaire economie. Zo ging we recent een partnerschap aan een met circular.brussels, non-profit organisatie die de digitale kloof wil verkleinen en wilt bijdragen tot het reduceren van de ecologische voetafdruk in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest door het inzamelen, herstellen en hergebruiken van computerapparatuur om ze te herverdelen onder mensen die ze nodig hebben, bijvoorbeeld studenten of kansarmen. De boodschap is dus duidelijk. Wanneer elk bedrijf stilstaat bij zijn eigen verbruik en nagaat wat hergebruikt kan worden, zetten we met z’n allen een stevige stap richting duurzaamheid en een circulaire economie. Doen! Ook voor je medewerker kan je het verschil maken. De Eco Pass van Sodexo is niet enkel een perfect eindejaarsgeschenk, het geeft ook hen de kans om meer duurzame producten te kopen.
Alles over de ecocheque in één gids