Jobstudenten: ideaal om als KMO pieken op te vangen

Studentenarbeid: een flexibele manier om pieken op te vangen als KMO

In september loopt het ‘hoogseizoen’ van de jobstudent ten einde. Maar nu de overheid studentenarbeid flexibeler gemaakt heeft, zou het – zowel voor studenten als voor KMO’s – dom zijn om daar geen gebruik van te maken om ook doorheen het hele jaar pieken op te vangen. Wij gingen na wat de voordelen en de valkuilen zijn.

Bijna twee jaar geldt de nieuwe regelgeving nu. Sinds 1 januari 2017 mogen jobstudenten jaarlijks 475 uren werken. Tevoren was de lat vastgelegd op 50 dagen of 450 uur..

Niet alleen is de toegelaten tijd toegenomen – 475 uren staat voor zo’n 60 werkdagen – maar vooral is het systeem heel wat flexibeler geworden. De uren hoeven immers niet per volledige werkdag worden opgenomen. Ook halve dagen en zelfs blokken van een uur zijn mogelijk. Die flexibiliteit is natuurlijk een enorme troef van het nieuwe systeem. “Het helpt bedrijven om pieken op te vangen”, zegt Vivian Roks, Innovation Lead bij HR-specialist Randstad. “Vooral KMO’s zijn erbij gebaat. Door hun kleinere structuren hebben zij nood aan flexibele oplossingen om pieken op te vangen. Voor hen creëert studentenarbeid zuurstof.”

Flexibiliteit, maar niet in soorten studentenarbeid

 

Het nieuwe systeem heeft er alleszins toe geleid dat studentenjobs in de lift zitten. Vivian Roks: “80% van de studenten – ouder dan 16 – verdient zo een centje bij. 64% werkt ook, of enkel, buiten de zomermaanden.”

Er is echter een maar. Waar de switch van de zomermaanden (traditioneel het moment waarop studenten tijd hebben voor een job) naar het volledige kalenderjaar zich langzaam doorzet, blijven de taken nog zeer klassiek. Heel vaak gaat het om handenarbeid. “Terwijl je studenten even goed kan inzetten voor kennisjobs”, klinkt het bij Vivian Roks. “Je kan zo toekomstig talent uittesten en aan jouw bedrijf binden. Studentenarbeid is voor mij een van de beste en meest verborgen manieren om te rekruteren. Je leert hen kennen in zeer vroeg stadium, wanneer ‘recruiters’ nog niet op pad zijn. De band tussen student en bedrijf blijkt trouwens zeer sterk. 84% van de studenten die een kennisjob doet als jobstudent, kiest daarna voor hetzelfde bedrijf. Of dat nu voor een studentenjob, stage of job is. Lees ook ons artikel over hoe studentenjobs helpen om talent binnen te halen

Jobstudenten zeer breed inzetten

 

Laten we even focussen op de voordelen die studentenarbeid voor KMO’s biedt, of het nu voor handen- of hersenarbeid is.

Naast de flexibiliteit noemt Vivian Roks de laagdrempeligheid en het lage risico. “Je kan de kwaliteiten van mensen testen zonder dat je heel wat engagementen moet aangaan. Bovendien hebben studenten doorgaans een goede werkattitude en kan je ze heel breed inzetten. Dat laatste is zeer handig voor KMO’s die misschien iemand enkele uren nodig hebben bij de orderpicking, maar diezelfde persoon ook even aan het onthaal willen inzetten.” New call-to-action

Employer branding

 

Verder focust Tom Vlieghe, Director van Acerta Career Center, op de kostprijs: “Studentenjobs zijn fiscaal het meest voordelige systeem, zowel voor werkgever als voor student.”

Tot slot speelt ook het element ‘employer branding’: je komt als bedrijf in beeld bij toekomstige werknemers. “Studenten leren de organisatie kennen en spreken over hun ervaringen in hun netwerk”, zegt Tom Vlieghe. “Kinepolis zet bijvoorbeeld studenten in aan de kassa of de catering, maar vindt het heel belangrijk om hen duidelijk te maken dat daarachter een groot bedrijf schuilgaat dat internationale carrières mogelijk maakt. Als KMO heb je trouwens het voordeel dat een student snel zicht heeft op het volledige plaatje.”

Administratieve verplichtingen

 

Uiteraard zijn er enkele valkuilen waarvoor je als KMO maar beter oppast. Tom Vlieghe: “Je mag een studentenjob niet zomaar als opstapje naar een vaste job zien. Er zijn een aantal regels te volgen, toch als het gaat om dezelfde functie.” Daarnaast mogen jonge jobstudenten geen gemotoriseerde transportwerktuigen besturen en gelden nog een aantal andere uitzonderingen.

“Maar waar je het meest moet voor opletten zijn de administratieve verplichtingen”, klinkt het bij Tom Vlieghe. “Je stelt iemand tewerk en dus dien je een Dimona-aangifte in te dienen en dergelijke. Je werkt hiervoor dan ook het best met een interimkantoor. De kostprijs valt bovendien erg mee.” Het spreekt voor zich dat Vivian Roks als uitzendspecialist het hiermee eens is. Ze geeft nog enkele bijkomende elementen: “30% van de jobstudenten is aan het werk bij familie. Dat leidt wel eens tot zwartwerk, met alle risico’s van dien op vlak van veiligheid, verzekering, … 17% loopt via interimkantoren, wat betekent dat er een grote instroom is, waardoor al een eerste selectie kan gemaakt worden.” Denk aan de lange termijn

Een laatste element bij studentenarbeid noemen we geen valkuil, maar wel een aandachtspunt. “Je moet voldoende tijd vrijmaken voor een goed onthaal bij nieuwe jobstudenten. Ik weet dat dat voor een KMO niet eenvoudig is, maar het is cruciaal om te zorgen dat de veiligheidsvoorschriften gevolgd worden, dat een student beseft wat er van hem verwacht wordt …”

Zoiets rendeert op korte termijn, maar ook op lange termijn. Een eerste indruk maak je als KMO maar een keer. Maar zit die goed, dat spreekt een student daarover in zijn netwerk en is hij misschien je volgende medewerker. Best met zorg behandelen dus, die jobstudenten! New call-to-action