Inzetten op duurzame mobiliteit (met Mobility Pass)? Dit is het advies van Sodexo!

Duurzaamheid is vandaag verankerd in ons dagelijks doen en laten, zowel op persoonlijk als op zakelijk vlak. Maar wist je dat mobiliteit ook een cruciale rol kan spelen in het duurzaamheidsverhaal van jouw bedrijf?

In tijden van stijgende energie- en brandstofprijzen gaan bedrijven -terecht- steeds meer op zoek naar duurzame oplossingen: voor het bedrijf én voor de medewerkers. We staan meer stil bij de milieu-impact van dat wat we doen en uiteraard willen we onze budgetten onder controle houden.

Duurzame mobiliteit is echter alleen mogelijk als we een gezond evenwicht vinden tussen de sociale, economische en ecologische aspecten van onze mobiliteit. Hieronder leggen we je graag uit wat duurzame mobiliteit inhoudt en hoe jij het kan integreren in je bedrijf met Mobility Pass!

➤ De vraag naar duurzaamheid dringt zich op - ook in jouw netwerk

Het Netwerk Duurzame Mobiliteit definieert duurzame mobiliteit als volgt:

Duurzame mobiliteit omschrijven we als voldoende mobiliteit om volwaardig deel te nemen aan het maatschappelijk leven zonder dat de negatieve gevolgen van ons individueel mobiliteitsgedrag de mobiliteit van anderen op korte of lange termijn nadelig beïnvloeden.

Duurzame mobiliteit betekent dus vooral: meer nadenken over je verplaatsing. Is die wel écht nodig? Is de weg van A naar B de kortste of de meest efficiënte? Past het vervoermiddel bij de soort verplaatsing die ik maak en de reden van mijn verplaatsing? Het zijn vragen waarover bedrijven zich alvast kunnen buigen in hun voorbeeldrol.

Iedereen kan overigens actief zijn of haar steentje bijdragen aan duurzamere mobiliteit. In dit artikel vind je alvast meer info over het mobiliteitsbudget en hoe die oplossing bijdraagt aan een duurzamer bedrijf.

Ja, hier wil ik meer over weten!

➤ Informatie rond duurzame mobiliteit inwinnen: ook voor uw bedrijf belangrijk

We verplaatsen ons dagelijks, zowel voor persoonlijke aangelegenheden als voor professionele doeleinden. De ene verplaatst zich occasioneel, de andere heel frequent. Elke verplaatsing heeft in meerdere of mindere mate een impact op de maatschappij en de omgeving.

Aangezien heel wat verplaatsingen in ons dagelijkse leven te maken hebben met onze job - en dit dus ook zijn effect heeft op ons klimaat - is het erg belangrijk om vanuit bedrijven alvast het goede voorbeeld te geven. Zeker nu zowel je werknemers als je klanten hier steeds kritischer naar gaan kijken.

Een elektrische fiets, openbaar vervoer, minder brandstoffen verbruiken door autodelen …

6 eenvoudige mobiliteitsoplossingen op een rijtje

Duurzame mobiliteit kent vele vormen. Denk maar aan de keuze van een vervoermiddel of het bewust beperken of elimineren van fossiele brandstoffen.

De volgende mobiliteitskeuzes komen het milieu alvast ten goede:

  • openbaar vervoer
  • fietsdelen
  • elektrische scooter
  • elektrische step
  • carpooling
  • autodelen

Keuzestress? Geen probleem! Laat je werknemers zélf de mobiliteitsoplossing kiezen die bij hen past.

Vraag hier meer informatie

➤ Het Netwerk Duurzame Mobiliteit: projecten, campagnes & meer die duurzame mobiliteit ondersteunen in Vlaanderen

Heb je al gehoord van Netwerk Duurzame Mobiliteit? Dat is een organisatie die de gezamenlijke belangen verdedigt en die een ondersteunende en vertegenwoordigende rol inneemt rond alles betreffende duurzame mobiliteit. Daarnaast geeft de organisatie mee vorm aan het Vlaamse mobiliteitsbeleid en coördineert ze de samenwerking in campagnes en projecten.

Verenigingen die veilig verkeer en duurzame mobiliteit stimuleren, krijgen dankzij deze organisatie een duwtje in de rug. Deze thema’s komen in aanmerking voor een mooie subsidie:

  • verkeersveiligheid verhogen
  • fietsen bevorderen
  • milieuvriendelijk verkeer stimuleren
  • gebruik van openbaar vervoer stimuleren
  • duurzaam woon-werk-, woon-school-, winkel- en/of recreatieverkeer stimuleren

De missie van Netwerk Duurzame Mobiliteit is drieledig:

  • voortrekkers van duurzame mobiliteit meer slagkracht geven
  • overheden de weg tonen naar een geïntegreerd duurzaam mobiliteitsbeleid
  • mensen aanzetten tot duurzame mobiliteitskeuzes

➤ Mobility at it’s finest: zo promoot je duurzaamheid in bedrijven

Een duurzaam mobiliteitsbeleid binnen bedrijven is een cruciale schakel in het gehele duurzaamheidsbeleid van Vlaanderen. We geven je hiervoor graag enkele praktische tips.

Bied alternatieven aan voor woon-werkverkeer

  • Bepaal als werkgever, binnen het wettelijk kader, zelf welke mobiliteitsvormen je aanbiedt aan je medewerkers.
  • Als werkgever ben je verplicht tussen te komen in de kosten voor woon-werkverkeer van je werknemers, met het openbaar vervoer, ongeacht de afstand.
  • Tussenkomst in privévervoer is niet wettelijk verplicht, maar is mogelijks geregeld op sectoraal- of ondernemingsniveau.

Bied een mobiliteitsbudget aan

  • Al eens gedacht aan een mobiliteitsbudget voor je werknemers in de plaats van een bedrijfswagen? Opgelet: je kan medewerkers geen mobiliteitsbudget opdringen.
  • Het mobiliteitsbudget mag niet ter vervanging van loon, premies, voordelen in natura of andere voordelen worden toegekend.
  • Zodra de medewerker geniet van een mobiliteitsbudget, ben je als werkgever niet langer verplicht om een vergoeding voor woon-werkverkeer aan te bieden.

➤ Online beheer op één platform en andere voordelen van Mobility Pass

Hoe past Mobility Pass van Sodexo in dit hele duurzaamheidsverhaal? En wat zijn de voordelen van die pass voor werkgevers en werknemers? We leggen het je graag uit. Mobility Pass bulkt van de voordelen, zowel voor jou als werkgever als voor je personeel:

Voordelen voor de werkgever

  • Maak komaf met die administratieve rompslomp! Je beheert online de mobiliteitsuitgaven van je medewerkers via een gecentraliseerd digitaal platform.
  • Duurzamer mobiliteitsbeleid
  • Bied je medewerkers een waaier aan mobiliteitsoplossingen aan en laat hen de keuze!
  • Verduurzaam je mobiliteitsbeleid en dring de CO2-uitstoot van je bedrijf aanzienlijk terug.

Voordelen voor de werknemer

  • Je medewerkers kiezen zelf het vervoermiddel waarmee ze zich verplaatsen.
  • Mogelijkheden zijn makkelijk te raadplegen: medewerkers beheren hun budget en uitgaven snel en makkelijk zelf via het dashboard en de app.
  • Bied je medewerkers toegang tot veelzijdige, flexibele mobiliteit. Resultaat: méér mogelijkheden, minder transportstress en een positieve impact op hun welzijn.
  • Met de virtuele kaart in de app boeken en betalen je medewerkers online eenvoudig hun mobiele diensten. Met een fysieke kaart betalen ze snel en makkelijk bij alle mobiliteitsaanbieders binnen het Mastercard-netwerk.
Interesse in Mobility Pass? Vraag hier meer info!

➤ Skipr: de digitalisering van je duurzame mobiliteitsoplossingen in België

Sodexo biedt Mobility Pass aan in samenwerking met Skipr, dé expert in digitale en duurzame mobiliteitsoplossingen. Dankzij Skipr en Sodexo beheer je zoals eerder vermeld eenvoudig de mobiliteitsoplossing van al jouw medewerkers via één enkel dashboard.

Bovendien geef je werknemers op hun beurt toegang tot een brede waaier aan mobiliteitsoplossingen. Betalen, budget beheren en routes plannen? Dat doen ze makkelijk via de app. Met de betaalkaart gebruiken je medewerkers tal van mobiliteitsdiensten on-the-go: flexibel en volgens hun eigen ritme.

Meer weten? Contacteer ons voor meer info