De communicatie van de overheid midden maart liet aan duidelijkheid niets te wensen over: voorlopig is thuiswerk de regel. Daardoor werkt iedereen nu vanuit zijn eigen ‘kot’ en is werken aan de groepsgeest een stevige uitdaging. Hoe zorg je ervoor dat jij en je medewerkers toch op een ontspannen manier contact houden?
Een virtuele drink is misschien hét antwoord. Amerikanen Dani en Jackie doen het dagelijks via de teleconferencing-app Zoom. Niets weerhoudt jou als werkgever om hetzelfde te doen. Leer bijvoorbeeld samen met je team virtueel van bartenders hoe je cocktails maakt en welke drankmerken het best bij jullie passen. Maar dat mag natuurlijk ook wekelijks…
Denk eraan, het is belangrijk om tijdens deze drinks ook over iets anders dan het werk te praten. Maak het gezellig. Zo versterk je zachtjes de band tussen de collega’s.
Gebruik een app als Whatsapp om dit moment minder als een verplichte activiteit te laten aanvoelen. Misschien heb je met het bedrijf al een groepje aangemaakt. Indien niet, doe het snel en spreek een uur af waarbij iedereen virtueel kan komen toasten en een grapje doorsturen. Maar ook casual contact houden met je collega’s is van belang. Gelukkig kan ook dit perfect via whatsapp.
Wil je nog een stapje verder gaan? Waarom organiseer je niet eens een virtuele lunch? Het Nederlandse bedrijf Involve is bijvoorbeeld zo verknocht aan z’n maandelijkse pizzalunch, dat het die ook in coronatijden gewoon verderzet. Het laat bij elke medewerker op hetzelfde moment een pizza afleveren. En zo eten ze pizza, alleen, maar toch samen en blijft dit een moment waar collega’s naar kunnen uitkijken om het samen te beleven.
➤ Alleen sporten in groep
Voor heel wat medewerkers zijn dergelijke ‘vaste’ afspraken maar één manier om hun collega’s wat beter te leren kennen. Zij gaan daarnaast ook regelmatig ’s middags of na de uren samen sporten met één of meerdere medewerkers. Dat is jammer genoeg geen evidentie wanneer je kilometers van elkaar verwijderd bent en niet in contact mag komen.
Maar ook hier bestaan oplossingen voor! Virtueel sporten is in deze periode erg populair en er worden steeds vaker online trainingsessies voor verschillende sporten beschikbaar gesteld. Zo streamt de Lierse fitness i-fitness tegenwoordig z’n lessen via Facebook.
En ook yoga kan je tegenwoordig helemaal vanop afstand doen met je collega’s.
➤ Musea openen de virtuele deuren
Sport brengt ons meteen bij de teambuildingactiviteiten die heel wat bedrijven traditioneel inplannen eens het wat beter weer wordt (nu dus). Sportieve of avontuurlijke uitdagingen zijn virtueel wat moeilijk, maar een quiz moet zeker wel lukken. En ook cultuur kan tegenwoordig helemaal virtueel.
Of wat dacht je van – alleen, maar toch samen – een bezoek te brengen aan Buckingham Palace? Je ziet, virtueel samenkomen biedt je het voordeel dat je niet met landsgrenzen rekening moet houden. The sky – of beter gezegd de grenzen van het internet – is the limit.
En nu we toch in Londen zijn, kan er misschien nog een virtueel bezoek aan het British Museum bij. Want ook die zetten hun deuren – althans online – open.
Keuze genoeg trouwens qua musea. In België is het Museum voor Natuurwetenschappen onze eerste keus. Voor de virtuele rondleiding hoef je enkel de Google Art & Culture-app downloaden. Maar ook het MKS in Gent stel haar tijdelijke tentoonstelling van zeldzame werken van Van Eyck virtueel beschikbaar.
En voor wie nog geen cultuuroverdosis heeft: tal van concertzalen streamen opgenomen concerten. Het Brusselse dansgezelschap Peeping Tom gooit zelfs z’n trilogie "Le jardin", "Le salon" en "Le sous sol" online. Een aanrader.
En nu dan toch maar die virtuele drink om af te sluiten?
Door de maatregelen met betrekking tot het coronavirus zijn alle sport- en cultuurplekken gesloten. Binnen enkele weken of maanden kan je er echter weer terecht met je sport & culturecheques.