Een HR-beleid voor KMO’s: hoe ga je aan de slag?

Is het een goede keuze om een HR-strategie te voorzien in je kmo? Het antwoord is ja. Een goed HR-beleid stelt je in staat om goede kandidaten aan te trekken en goede medewerkers te behouden, waardoor je bedrijf verder kan groeien. In dit artikel lees je alvast 5 tips om een doeltreffend HR-beleid te integreren in je bedrijf.

Een kmo leiden is elke dag opnieuw een uitdaging: het opvolgen van uurroosters, een communicatiestrategie opstellen, de boekhouding en financiering in de gaten houden… Verschillende taken die in een kmo deel uitmaken van een goed dagelijks bestuur.

➤ Het belang van HR-management

Human Resources zijn cruciaal voor het functioneren van elk bedrijf. In kmo’s helpt een goed HR-beleid om de concurrentiepositie te versterken. Het moedigt medewerkers aan om mee hun schouders te zetten onder het bedrijf. Menselijk kapitaal moet aan het werk gezet worden. En dat kan, met een doeltreffend HR-beleid.

Hoe verhoog je tegelijkertijd het welzijn van je medewerkers én de prestaties van je bedrijf?

➤ HR-beleid in kmo’s: te vaak aan de kant geschoven

Jammer genoeg wordt het ontwikkelen van een slim HR-beleid al te vaak aan de kant geschoven door kmo's. Het HR-beleid beperkt zich dan tot het opvolgen van de aanwerving, uitbetaling en uitdiensttreding van medewerkers.

Het ontbreken van middelen, de juiste competenties bij interne medewerkers en cruciale tools dragen alleen maar bij tot dat probleem.

Kmo’s doen er goed aan om hun strategie te herbekijken. En na te denken over tools, diensten en essentiële middelen die nodig zijn om hun HR-beleid te verbeteren.

Daar bestaan verschillende oplossingen voor:

  • Het opleiden en sensibiliseren van interne medewerkers
  • Concrete doelen stellen
  • HR-indicatoren meten (personeelsbestand, vorming, absenteïsmecijfers, salarisadministratie…)
  • Een externe specialist inschakelen

➤ 5 adviezen voor een HR-beleid in kmo’s

Hoe integreer je nu juist een effectief HR-management in je kmo? We geven je 5 tips.

1. Efficiënt administratief beheer

Om een slim HR-beleid op touw te zetten, moet de (interne of externe) HR-verantwoordelijke – samen met de juridische en boekhoudkundige dienst – een doortastende administratieve opvolging organiseren.

  • Beheer van individuele contracten
  • Personeelsadministratie
  • Salarisadministratie
  • ...

Wekelijkse coördinatievergaderingen tussen de verschillende diensten zijn cruciaal voor een effectief administratief beheer. Overweeg zeker ook om overzichtelijke dashboards te gebruiken om belangrijke informatie te analyseren: overuren, targets en bonussen, contracten van bepaalde duur…

Zorg ook voor de juiste tools om vakanties en afwezigheden makkelijk te beheren. Daarvoor kan je een beroep doen op software voor HR-personeelsmanagement.

2. Een vernieuwend rekruteringsbeleid

Nieuw talent aantrekken én behouden is een van de doelen van HR-beleid binnen kmo’s. Stel daarom een nauwkeurige lijst op voor de profielen die je zoekt.

Focus op de persoonlijkheid van de medewerker. Besteed de nodige aandacht aan sollicitatiegesprekken en vat ze niet licht op. Een HR-manager kijkt naar de waarden en de cultuur van het bedrijf. Hij of zij analyseert de kandidaat die lid wil worden van het team – en dat gaat verder dan het beoordelen van technische vaardigheden.

Lanceer vernieuwende wervingscampagnes via Snapchat, of rekruteer gericht via Instagram. En waarom zou je jouw huidige medewerkers niet betrekken bij het rekruteringsbeleid? Zij zijn tenslotte de beste ambassadeurs van je merk. Ontwikkel een ambassadeur-programma, of creëer een bedrijfsfilm waarin je medewerkers je bedrijf voorstellen.

3. Individuele opvolging van medewerkers

Een optimaal HR-beleid zet talent op de eerste plaats. Ondersteun je medewerkers in hun activiteiten en help ze om hun talenten te ontwikkelen. De Quality of Life op het werk heeft een gigantische impact op het welzijn van medewerkers. Bevraag ze over hun doelen, noden en ambities. Dat zal de operationele managers ook helpen om hun teams te motiveren – en zo beter werk te leveren.

Een jaarlijkse evaluatie laat kmo’s toe om de prestaties van medewerkers op te volgen. Gebruik die momenten ook om de missie van het bedrijf te verduidelijken en de jobinhoud van medewerkers scherp te stellen. Bepaal concrete teamdoelstellingen én individuele doelstellingen.

4. Het koesteren van menselijke relaties

Sociale relaties zijn onmisbaar op het werk – dat is geen geheim. Zet daarom de nodige stappen om het welzijn op het werk van je medewerkers te versterken.

Organiseer teambuildings op afstand – volgens de coronaregels – of virtuele apero’s. Je kan ook minder formele contacten aanmoedigen om de team spirit aan te wakkeren, de samenhang tussen medewerkers te verbeteren en de bedrijfscultuur te versterken.

5. Integreer extralegale voordelen in het salaris

Een goed HR-beleid vereist ook dat er wordt nagedacht over het verloningsbeleid. Optimaliseer het salarispakket van je medewerkers: overweeg maaltijdcheques, ecocheques, hospitalisatieverzekering… Een effectieve HR-strategie is immers ook een kwestie van het correct verlonen van je medewerkers.

Heb je graag een handig stappenplan om jouw HR-strategie te ontwikkelen? Weet je niet goed waar je moet beginnen? Onze checklist bundelt alle tips en advies om een doeltreffend HR-beleid te organiseren binnen jouw kmo.

New call-to-action