Ecocheques zijn niet alleen ecologisch interessant. Ook onze economie plukt er de vruchten van. Vooral speciaalzaken en lokale handelaren zien hun omzet stijgen dankzij de ecocheques.
Meer dan 256 miljoen euro extra omzet
Dankzij ecocheques genieten een groot aantal Belgische werknemers van extra koopkracht bovenop hun loon. In 2018 gaven ze via hun ecocheques meer dan 256 miljoen euro uit ten voordele van het milieu en het klimaat. Dit zorgde voor een vergelijkbare extra omzet bij 10.600 handelaars.
4 x een boost voor de economie
Ecocheques zijn enkel geldig in België, en dat exclusief voor milieuvriendelijke producten en diensten. Ze worden relatief snel uitgegeven: ze hebben een geldigheidsdatum en je kan ze dus niet echt ‘sparen’. Naast hun duurzame impact geven ze rechtstreeks een boost aan onze eigen economie. En die boost is vierledig:
1. groeiend succes
In 2018 zorgden de ecocheques dus voor meer dan 256 miljoen euro extra omzet. Dat is 6% meer dan in 2017.
2. werkgelegenheid
De ecocheques ondersteunen maar liefst 3000 banen in de handelszaken van het netwerk waarin de cheques aanvaard worden.
3. duwtje in de rug voor specifieke sectoren en speciaalzaken
Ecocheques zijn bijzonder interessant voor speciaalzaken. 49% wordt daar uitgegeven. Vooral handelszaken waar je terecht kan voor ecologisch getinte producten en diensten profiteren van het ecocheques-effect. Denk aan winkels voor tweedehands spullen en elektrische huishoudapparatuur, tuincentra, doe-het-zelfzaken, mobiliteitsoplossingen, bioproducten, hergebruik enz.
4. goed voor buurtwinkels
Lokaal winkelen is duurzaam. Het is dan ook fijn om vast te stellen dat 41% van de ecocheques in buurtwinkels wordt uitgegeven. Dat is extra interessant omdat de lokale handel een positieve maatschappelijke impact heeft. Buurtwinkels brengen mensen samen en zijn een belangrijke motor van een goed draaiende samenleving.
Bron: Voucher Issuers Association