Ecocheques hebben impact, zowel op je budget als op het milieu. Dat bewijzen recente studies.
De impact van ecocheques hangt vooral af van de producten die je ermee aankoopt. Keuze is er genoeg. Terwijl bij de invoering in 2009 het aanbod nog vrij beperkt was, kan je vandaag meer dan 1.000 duurzame producten en diensten betalen of huren met ecocheques, en dit voor voeding, huishoudapparaten, energie of mobiliteit.
Op lange termijn denken = meer besparen
Je kan met je ecocheques een fiets, een grasmaaier of treintickets kopen. Die 250 euro is en blijft dan 250 euro waard. Er zijn echter manieren om dat bedrag in enkele jaren te verveelvoudigen.
Het Vlaams Energieagentschap doelt daarmee op alle producten of toestellen die energie besparen. Toestellen met A+++-labels bijvoorbeeld. Of zonnepanelen. Ook ledverlichting is een slimme investering: “Tien halogeenlampen van 40 watt in je woning vervangen door ledverlichting kost je ongeveer 100 euro. Als je er rekening mee houdt dat die lichten zo’n twee uur per dag branden, levert die investering je na één jaar al 60 euro op aan energie die je bespaart. Een rendement van 60 procent, wat betekent dat je na twee jaar al winst hebt. En dan heb je nog altijd 150 euro aan ecocheques over.”
Dakisolatie rendeert het meest
De meest rendabele investering van allemaal is dakisolatie. “Voor 100 vierkante meter betaal je – na aftrek van de subsidies – nog 804 euro. Dat levert een besparing op van bijna 514 euro. Een rendement van liefst 64 procent. Reken dat om naar een investering van 250 euro en je verdient elk jaar 159 euro terug. Dakisolatie gaat een heel leven mee. Na twintig jaar heb je zo bijna 3.200 euro gespaard.”
En hoe zit het met de milieu-impact?
Helpen ecocheques het milieu echt vooruit? Absoluut! Dat blijkt uit een recente studie van CO2logic. “Door het gebruik van ecocheques werd in 2018 liefst 230.000 ton CO² bespaard (als je rekening houdt met de totale levensduur van de aangekochte producten). Dat is het equivalent van 11,6 miljoen autoritten tussen Brussel en Oostende of de jaarlijkse uitstoot van 22.573 Belgen. Daarbovenop zien we dat werknemers die ecocheques krijgen, meer aandacht hebben voor milieubelangen bij hun latere aankopen.”
Win-win voor medewerkers en milieu
Bedrijven die ecocheques geven aan hun medewerkers realiseren een dubbel voordeel. Het personeel kan – zeker op lange termijn – heel wat besparen. En ook de CO2-uitstoot gaat naar omlaag.