Drie technieken om talent voor je bedrijf aan te trekken!
17 Apr 2019
Er zijn vele redenen waarom bedrijven op zoek gaan naar talent: werknemers die met pensioen gaan, werknemers die vervangen moeten worden, de groei van het bedrijf, … Maar voor een groot aantal profielen lijkt het aanbod steeds meer en meer te krimpen! Uiteindelijk bereiken alleen die bedrijven hun doelstellingen die deze zeldzame profielen kunnen aantrekken. Ontdek 3 doeltreffende methoden om de talentenoorlog te winnen!
1. Employer branding
Een goede employer branding levert zeer positieve resultaten op voor een bedrijf:
Tot 19% minder personeelsverloop 1
Tot 50% vermindering van de wervingskosten 2
Een toename van de kwaliteit van de aangeworven talenten met 54% 3
De bedrijfscultuur: de kern van human resources management
Tegenwoordig volstaat het niet langer om alleen over bepaalde waarden te communiceren. De bedrijfscultuur moet voor iedereen binnen het bedrijf aanvoelen als een echte collectieve identiteit. Door deze specifieke identiteit kan het bedrijf zich onderscheiden en ervoor zorgen dat talent zich bij deze principes wil aansluiten.
Het verzorgen van het digitaal imago
Door gebruik te maken van digitale communicatietools zoals sociale media of speciale platformen (bv. Glassdoor), toont een bedrijf een modern imago aan potentieel talent. Vooral de ‘digital natives’ van Generatie Y vinden het bijzonder positief dat een bedrijf op het internet aanwezig is en digitale oplossingen gebruikt (beheer van het salarispakket, enquêtes, evaluatievragenlijsten, ...).
Implementatie van HR-marketingstrategieën
Het opbouwen van het imago van een bedrijf omvat het opzetten van echte HR-marketingstrategieën. De meeste werknemers beschouwen hun carrière vandaag als een traject waarmee ze verschillende vaardigheden kunnen verwerven. Om hen te motiveren en te behouden, moeten bedrijven hen daarom de mogelijkheid bieden om hun ontwikkeling voort te zetten door het aanbieden van:
Een continu leerproces.
Opleidingen.
Professionele ontwikkeling binnen het bedrijf: het verwerven van nieuwe vaardigheden, promoties, enz.
2. Een aantrekkelijk salarispakket voorstellen
Salaris alleen maakt het verschil niet meer. Het is niet genoeg om talent aan te trekken en te motiveren. Kandidaten zijn nu gevoeliger voor een aantrekkelijk salarispakket. Dat laatste moet daarom zeer interessante voordelen voor de werknemer bieden om een gunstige hefboom te kunnen zijn voor de productiviteit van het bedrijf:
De maaltijdcheque is het meest verspreide extralegale voordeel in België. Vrijgesteld van sociale lasten en bedrijfsvoorheffing, vertegenwoordigt de maaltijdcheque een koopkracht tot € 160 netto per maand bovenop het salaris.
De ecocheque: hiermee kan ecologisch verantwoord gedrag door de werknemer gestimuleerd worden en tot € 250 netto per jaar aangeboden worden.
Verzekeringen: de 2 meest voorkomende verzekeringen zijn de hospitalisatieverzekering en de groepsverzekering.
Voordelen in natura: bedrijfswagen, telefoon of laptop, enz.
3. Een optimale werknemerservaring
Vandaag krijgt de term ‘talentenoorlog’, een woord dat in 1997 voor het eerst door het agentschap McKinsey werd gebruikt, een nieuwe dimensie met de komst van de millennials op de arbeidsmarkt. Voor deze laatste is het niet langer belangrijk om trouw te blijven aan een enkele werkgever. Hun hoofddoel is eerder een levensproject waarin privé- en professionele sfeer harmonieus samengaan om bij te dragen aan een echte persoonlijke ontwikkeling.
Geef een antwoord op de zingeving die talenten zoeken
Klantervaring is niet langer het enige waar bedrijven zich zorgen over hoeven te maken. De werknemerservaring is even cruciaal en heeft een aanzienlijke impact op de eerste. Tegenwoordig willen jonge talenten betrokken worden bij het project van het bedrijf waar ze werken en hun rol kunnen begrijpen in het bereiken van de gemeenschappelijke doelstellingen. Of het nu gaat om interne relaties tussen medewerkers of externe interacties met klanten of leveranciers, de volgende waarden zijn essentieel binnen het bedrijf:
Dialoog en transparantie: luisteren en contact behouden tussen de hiërarchie en de medewerkers.
Erkenning: coaching en waardering van het werk, zorgzaam management, …
Persoonlijke voldoening: aangename werksfeer en omkadering.
Evenwicht tussen werk en privéleven: thuiswerk, flexibele werktijden, kinderopvang binnen het bedrijf, …
Betrokkenheid versterken
De werknemer moet het gevoel hebben dat hij deel uitmaakt van een globaal project of zelfs van een gezin. Medewerkersbetrokkenheid en groepsgevoel kunnen worden verbeterd door verschillende acties, zoals:
Teambuilding-activiteiten.
Deelname aan liefdadigheids- of culturele activiteiten.
Sponsoring en evenementen kunnen werknemers helpen in hun zoektocht naar zingeving. Deze acties kunnen werknemers immers laten zien dat ze door hun engagement binnen het bedrijf ook goede doelen kunnen ondersteunen. Je hebt het al begrepen, de talentenoorlog is een realiteit en je moet er alles aan doen om deze te winnen! Hiervoor kunnen verschillende middelen worden gebruikt: ondersteuning en betrokkenheid van het senior management, employer branding, strategieën voor sociale media gericht op werkzoekenden, positieve werknemerservaring, een aantrekkelijk salarispakket, ... Het wordt tijd om een effectieve strategie op te zetten om interessante profielen binnen je bedrijf aan te trekken.
Employer Branding Global Trends Study Report, Employer Brand International, 2014
Employer Branding for Dummies, speciale uitgave van Glassdoor, 2014
The Business Case for Employer Branding, Glassdoor, 2014