De maaltijdcheque: het favoriete voordeel van de Belgen – Waarom?

In België ontvangt een werker op 2 maaltijdcheques van zijn werkgever. Ze zijn het wijdst verspreide extralegale voordeel! Een bondig overzicht van de voordelen van maaltijdcheques voor een bedrijf en zijn loontrekkenden.

1. Iedereen kan er gebruik van maken

Maaltijdcheques zijn beschikbaar voor iedereen met een arbeidscontract dat maaltijdcheques vermeldt. Dat geldt dus ook voor bepaalde werknemerscategorieën zoals bijvoorbeeld:
  • Jobstudenten
  • Stagiaires die vergoed worden onder een arbeidscontract
  • Thuiswerkers
  • Werknemers met een bijzonder statuut

Zelfs voor bedrijfsleiders?

De maaltijdcheques die worden uitgekeerd aan zelfstandige bedrijfsleiders door het bedrijf waar ze hun activiteit uitvoeren, worden beschouwd als sociale voordelen die vrijgesteld zijn op fiscaal niveau, op voorwaarde dat ze tegemoet komen aan 11 wettelijke voorwaarden.  
Download de maaltijdcheques whitepaper
 

En vrijwilligers?

Vrijwilligers worden per definitie niet vergoed en zijn niet gebonden door een arbeidscontract. Ze kunnen niet genieten van dit extralegale voordeel.

Moeten ze aan al het personeel toegekend worden?

Neen, niet noodzakelijk. Maar de toekenning van maaltijdcheques mag nooit discriminerend zijn. Als niet iedereen ze ontvangt, moeten de personeelscategorieën opgesteld zijn op basis van objectieve criteria: statuut van de werknemers, anciënniteit, kantoorpersoneel of mobiel personeel enz.) In elk geval moet de toekenning van maaltijdcheques beschreven staan in een collectieve arbeidsovereenkomst voor het hele bedrijf of enkel voor de betrokken personeelscategorie(ën).

2. Een win-winsysteem

Voor de werkgever

De maaltijdcheque is 100% vrijgesteld van sociale lasten (RSZ) en aftrekbaar aan € 2 per cheque. Bijgevolg is hij 58% goedkoper dan het equivalent in salaris! Maaltijdcheque maken elk salarispakket aantrekkelijker en competitiever. Ze vormen dan ook een echte oplossing om nieuwe medewerkers aan te trekken!

Voor de medewerker

De maaltijdcheque is 100% vrijgesteld van sociale lasten (RSZ) en van bedrijfsvoorheffing. Hij biedt daardoor echte extra koopkracht in vergelijking met een salaris: tot 42%! De medewerker kan maaltijdcheques overal in België gebruiken in zijn gewoonlijke handelszaken: groot- en kleinhandel, snacks en kleine lokale handelaars.  
Download de maaltijdcheques whitepaper
Tal van Belgische bedrijven maken gebruik van dit voordeel voor hun medewerkers. Een van de rechtstreekse voordelen van de maaltijdcheque: een competitiever salarispakket dat de rekrutering en de tevredenheid van loontrekkenden verbetert. Aarzel niet om beroep te doen op een uitgevend organisme zoals Sodexo Pass Belgium om je te helpen maaltijdcheques te introduceren in je bedrijf. Ontdek de Lunch Pass nu.