Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd. KMO’s die stappen willen zetten op vlak van duurzaamheid kunnen ook met kleine ingrepen op de werkvloer een bijdrage leveren. Wat zijn slimme en makkelijk realiseerbare ideeën op weg naar een milieubewustere onderneming?
Een milieubewust wagenpark, zonnepanelen op het dak of een windmolen op je bedrijfssite. Het zijn stuk voor stuk ingrepen die je bedrijf duurzamer maken, maar ook een flinke investering vergen. Gelukkig kan je op de werkvloer ook snelle ingrepen realiseren, vaak zeer goedkoop en met de nodige impact.
1. Organiseer de recyclage
De tijd dat KMO’s al hun afval in één grote container verzamelden en die lieten ophalen, ligt gelukkig achter ons. Als werkgever kan je de recyclage eenvoudig organiseren. Zorg ervoor dat niet alles samen in de individuele prullenmand terechtkomt, maar zorg voor een systeem waardoor je medewerkers PMD, GFT, papier en restafval gescheiden kunnen weggooien. Voor het selectief sorteren van afvalstromen kan je bovendien premies ontvangen.
2. Vermijd wegwerpplastic
Heel wat kleine ingrepen kunnen ervoor zorgen dat het plastic afval zich niet te hoog opstapelt. Werk zonder plastic bekertjes bij de koffiemachine of watertap. Een eigen mok of drinkbeker is bovendien een leuk geschenk voor je medewerkers. Ook ander klein plastic materiaal kan je vermijden: denk maar aan rietjes, wegwerpbestek of folies. Extra inspiratie vind je op de website van Mei Plasticvrij.
3. Ga voor groen kantoormateriaal
Van hervulbare pennen over tipp-ex op waterbasis en rekenmachines op zonne-energie tot gerecycleerd printpapier. Bij het aankopen van materiaal kan je een wezenlijk verschil maken door te kiezen voor meer duurzame kantoorartikelen. Bedrijven die veel printen, kunnen bovendien niet enkel door de keuze van papier en cartridges een verschil maken, maar ook door enkel de noodzakelijke documenten uit de printer te laten rollen.
Wist je trouwens dat Sodexo een quiz uitwerkte voor jouw medewerkers? Zo ontdekken zij welke producten ze ermee kunnen aankopen.
4. Verbruik je energie slimmer
Milieubewust omspringen met energie in je KMO hoeft zich niet te beperken tot het kiezen voor groene energie. Op de werkvloer kan je bijvoorbeeld zuinig omspringen met de verlichting of werknemers aansporen om hun pc’s en laptops tijdens pauzes en ’s avonds uit of in slaapstand te zetten (in stand-by verbruiken deze immers nog steeds veel energie). Daarnaast kan je via de verwarming ingrijpen op het energieverbruik. Stel een vaste temperatuur in en gebruik een tijdklok zodat de kantoren enkel tijdens de werktijden die temperatuur krijgen.
5. Poets groen
Houd de keuze van de schoonmaakproducten in je bedrijf onder de loep of zoek een poetsdienst die producten gebruikt die (meer) natuurlijke stoffen bevat. Je kan van het mijden van chemicaliën een criterium maken bij het vinden van een geschikte dienstverlener. Hier kan je lezen welke poetskeuzes Stad Gent maakte.
6. Verbeter de biodiversiteit
Het lijkt niet vanzelfsprekend als je kantoor midden in een stad of industrieterrein ligt, maar je kan je bedrijf zelfs dan van de nodige groene ruimte voorzien. Een mini-moestuin waarin medewerkers de handen uit de mouwen steken tijdens de pauze kan zowel voor hen als voor de biodiversiteit een opsteker zijn. En het kan nog straffer: waarom geen bijenkasten op je terrein? Lees hier hoe Coca-Cola in Anderlecht dat aanpakte.
7. Werk aan een groene mentaliteit
Last but not least, praat erover. Als werkgever kan je veel maatregelen nemen, maar nog beter is het wanneer je werknemers zelf aan de slag gaan met groene ideeën. Stimuleer initiatieven en geef collega’s de kans om samen van je bedrijf een meer duurzame plek te maken.
8. Denk na over ecocheques
Je kan je bedrijf ook op een heel andere manier ‘groener’ maken, meer bepaald door het toekennen van ecocheques. Je toont er je engagement meer aan en moedigt je medewerkers aan om ecologischer te kopen. Win-win.
