3x duurzame mobiliteitsoplossingen voor zowel kleinschalige als grote bedrijven

Van en naar het werk, nog even naar de winkel, op weg naar een feestje: we moeten ons regelmatig verplaatsen. En daar nemen we meestal de wagen voor. Maar hoe duurzaam is dat? Sodexo geeft je alvast enkele tips om je bedrijf net dat beetje duurzamer te maken door in te zetten op mobiliteit.
 

➤ Bewijs het milieu een dienst: zet in op slimme oplossingen voor je zakelijke verplaatsingen.

Dat het klimaat een hot topic is en blijft, hoeven we je niet meer te vertellen. Als bedrijf is het dan ook enorm belangrijk geworden dat je op milieuvriendelijkheid en duurzaamheid in de bredere zin inzet. Niet alleen de gebruikers van jouw diensten of producten kijken hier kritisch naar, ook je werknemers stellen zich vaak de nodige vragen. De volgende 3 mobiliteitsoplossingen zorgen er alvast voor dat je werknemers zich kunnen verplaatsen op een duurzamere manier.
 

➤ Mobiliteitsoplossing 1: Kies voor carpooling of autodelen.

Ben je als ondernemer of bedrijf op zoek naar flexibele mobiliteit? Dan is autodelen de ideale oplossing! Voordeel: je vloot kan sterk worden afgebouwd of zelfs geëlimineerd, wat je budget ten goede komt. Medewerkers zonder leaseauto gaan zo toch veilig en representatief op pad. Onder collega’s een auto delen - het zorgt er bovendien voor dat er minder auto’s op de baan zijn. Mits goede afspraken, is dit dan ook een erg goede mobiliteitsoplossing. En wie in dezelfde regio woont, kan makkelijk samen carpoolen naar kantoor.

➤ Mobiliteitsoplossing 2: lease een (elektrische) fiets.

Hoeft het niet per se op vier wielen? Naar het werk - of zelfs naar een klant - gaan met de (elektrische) leasefiets is een gezond, goedkoop en duurzaam alternatief voor de auto. Geen enkele oplossing past beter in een vitaal en duurzaam mobiliteitsbeleid! Bovendien kan deze oplossing het gebrek aan parkeergelegenheid aan je bedrijf deels oplossen. Toch af en toe een auto nodig? Werknemers combineren moeiteloos een (elektrische) fiets met een zakelijke leaseauto. Kleinschalig bedrijf of multinational? Er is voor ieder wat wils, voor elk budget een fiets en voor elke mobiliteitsuitdaging een duurzame oplossing!
 

➤ Mobiliteitsoplossing 3: Het openbaar vervoer.

Het lijkt een voor de hand liggende oplossing - maar meestal zijn de meest simpele oplossingen dan ook de beste! Bied je werknemers de keuze aan om het openbaar vervoer te nemen naar het werk, en voorzie hen van een abonnement voor hun traject. Aan heel wat stations vind je tegenwoordig overigens ook fietsen te huur voor korte periodes. Indien je kantoor dus niet vlak naast een station of bushalte ligt, is dit een mooie oplossing om die laatste kilometer te overbruggen.
 

➤ Een vloot aan diensten op 1 platform met Mobility Pass.

Mobility Pass van Sodexo is de mobiliteitsoplossing voor jou en je werknemers. Met Mobility Pass geef je elke medewerker mobiliteit-op-maat. Met deze all-in-one mobiliteitsoplossing zetten jullie samen de schouders onder een duurzamer, groener mobiliteitsbeleid. Beheer bijvoorbeeld snel en gemakkelijk alle mobiliteitsuitgaven van je bedrijf via één gecentraliseerd, 100% digitaal platform. Maak voortaan komaf met een berg administratieve rompslomp en breng méér veelzijdige mobiliteit in de plaats!

Hé, ik wil ook zo’n Mobility Pass aanbieden!

 

➤ En wat met het mobiliteitsbudget en de mobiliteitsvergoeding? Dit moet je daarover weten!

Twee termen die je sowieso al eerder hoorde waaien: het mobiliteitsbudget en de mobiliteitsvergoeding. Maar hoe verschillen deze van elkaar? En hoe kan jij ze inzetten om de duurzaamheid van jouw bedrijf naar een hoger niveau te tillen? Het mobiliteitsbudget is het wettelijk bepaald budget dat jij jaarlijks kan toekennen aan je werknemers om alternatieven voor de wagen te voorzien. Zij kunnen dit budget dan volgens hun eigen voorkeur verdelen over drie pijlers:

Pijler 1: milieuvriendelijke bedrijfswagen

Jouw werknemers kunnen binnen deze pijler kiezen voor een elektrische wagen of een wagen die voldoet aan bepaalde normen.

Pijler 2: duurzame vervoermiddelen en huisvestingskosten

Deze pijler omvat een hele reeks duurzame vervoermiddelen waarvoor werknemers kunnen kiezen. Denk aan: een fiets, een openbaar vervoersabonnement, een deelwagen …. Woont je werknemer bovendien binnen een straal van 5 km? Dan kan hij of zij ook het huurgeld of de interesten van zijn of haar hypothecaire lening financieren met dit budget.

Pijler 3: geld

Als je werknemer mobiliteitsbudget nog niet volledig besteed heeft in pijlers 1 en/of 2, kan hij of zij ervoor kiezen om dit budget in geld te innen - mits afname van de werknemersbijdrage van 38,07%.

Spreken we over de mobiliteitsvergoeding? Dan wordt hier het bedrag bedoeld dat iemand krijgt per gereden kilometer.

Heb je hier nog een vraag over?

Aarzel niet om ons te contacteren voor meer info