3 concrete manieren om duurzaam te ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is de nieuwe norm. Klanten en medewerkers verwachten een doordachte strategie van je bedrijf – zeker op het vlak van duurzaamheid. Elke ambitieuze onderneming zet daarom sterk in op een MVO-visie.

Duurzaam ondernemen levert je bedrijf dan ook heel wat voordelen op. Energievriendelijke operaties zijn financieel een slimme keuze, zeker op de langere termijn. Het stimuleren van duurzame mobiliteit is een troef in de zoektocht naar talent. En je bedrijf organiseren met oog voor het maatschappelijk belang, geeft je een voorsprong bij een nieuwe generatie consumenten en werknemers.

➤ In 3 concrete stappen richting duurzaam ondernemen

Maar hoe maak je jouw bedrijf nu concreet duurzamer? Er zijn immers tal van ingrepen die je kan overwegen. We geven je alvast 3 concrete en haalbare tips mee waarmee je vandaag al aan de slag kan.

1. Energie voor de toekomst

Een strategie rond duurzame energie is een must voor ondernemingen van morgen. Dan kijken we niet enkel naar de aankoop of het opwekken van stroom, maar ook naar je energieverbruik. Bewust groene stroom inkopen of investeren in zonnepanelen is een goede stap.

Daarnaast kan je ook in je organisatie het verschil maken. Zo is het aanbieden van thuiswerkdagen al een flinke stap vooruit. Je verbruikt minder stroom op kantoor én beperkt het aantal verplaatsingen. Daarnaast is een scan van je energieverbruik een manier om bewuster te verbruiken – en kosten te besparen. Installeer timers, energiezuinige verlichting, sensoren en bewegingsdetectors, een goede isolatie van je gebouwen en de installatie van energiezuinige warmtepompen.

2. Mobiliteit als snelweg richting duurzaamheid

Filestress heeft niet alleen een impact op je medewerkers. De drukte op de baan legt ook een druk op het leefmilieu. Als werkgever kan je verplaatsingen met de fiets of het openbaar vervoer stimuleren. Fietslease, abonnementen voor het openbaar vervoer, kantoren vlakbij stations en in de buurt van stadscentra: het heeft allemaal een positieve invloed op de mobiliteit van je werknemers. Uiteraard is de elektrificatie van je vloot een toekomstgerichte keuze.

Er zijn vandaag echter ook oplossingen waarmee je medewerkers hun eigen flexibele, duurzame mobiliteit kunnen samenstellen. Zo combineren ze milieuvriendelijke vervoersmodi zoals deelsteps, deelwagens, fiets en openbaar vervoer met occasionele autoritten. Je behoudt de keuzevrijheid, terwijl je alternatieven voor de file aanreikt – met een positieve impact op het milieu.

3. Duurzaam aankopen – en duurzame aankopen stimuleren

Laat duurzaamheid meespelen wanneer je leveranciers selecteert. Niet alleen voor je bedrijfsvoering, maar ook in de koffiekamer of cafetaria. Duurzame koffie, thee of voedingsproducten kosten je vaak niet veel meer dan de standaardproducten. En je maakt er toch een mooi verschil mee. Hetzelfde geldt voor lokale handelaars. Zij bieden vaak kwaliteitsvolle producten tegen haalbare prijzen. Je ondersteunt bovendien de korte keten, met winst voor alle partijen én het milieu.

Je kan daarnaast ook je werknemers aansporen om duurzamer te consumeren. Met ecocheques geef je hun niet alleen financieel een duwtje in de rug. Je stimuleert hen ook om groene, energiezuinige en duurzame producten aan te kopen. Ecocheques kunnen gebruikt worden in een ruim netwerk van lokale handelaren. Je kan er zelfs tweedehandsproducten mee aankopen. Bovendien zijn ze fiscaal voordelig voor je bedrijf.

➤ Duurzaam ondernemen: Sodexo helpt je erbij

Sodexo helpt jouw bedrijf om je schouders te zetten onder een groenere en gezondere toekomst. Samen combineren we slim ondernemen met verantwoord ondernemen. We weten waarover we spreken, want we zetten onze tips elke dag zélf in de praktijk.

Wil je meer weten over hoe Sodexo duurzaam en maatschappelijk verantwoord onderneemt? Bekijk dan hieronder ons MVO-rapport.